JAL, Yeni Ortaklıklar Peşinde

Hatırlanacağı üzere, geçen senenin başında iflas etmesinin ardından bir yeniden yapılanma sürecine giren Japan Airlines (JAL), zarar ettiği bir çok hattı kapama kararı almıştı.

Tokyo ile Amsterdam, Roma, Milano gibi Avrupa’nın önde gelen kentleri arasındaki seferlerin iptali özellikle dikkatleri çekmişti. JAL, Avrupa’da şu anda sadece dört kente uçuş yapıyor.

JAL bu sebeple, Japonya’dan Avrupa’ya seyahat etmek isteyen muhtemel yolcularına daha iyi hizmet verebilmek amacıyla, Avrupalı havayolu şirketleriyle yakın ortaklık (Joint Venture) kurma niyetinde.

Ortaklık konusunda öncelik tabii ki, üyesi bulunduğu havayolu ittifakının başını çeken British Airways + Iberia şirketlerinde.

Ancak JAL’dan yapılan açıklamaya göre, oneworld ittifakında kısıtlayıcı bir durum olmadığından, diğer ittifaklarda yer alan şirketlerle de Avrupa hatları için temasa geçilmiş durumda.

Air France-KLM ve Finnair, JAL’ın gündemindeki diğer iki havayolu şirketi.

Avrupa için planladığı ortaklık gerçekleşirse, JAL’ın eski kıtada dolaylı da olsa hizmet vereceği nokta sayısı 10’un üzerine çıkacak.

ABD hatları için halihazırda American Airlines ile bir joint-venture kurmuş olan şirketin bu uygulaması dahilinde Asya ile ABD arasında 10 hatta hizmet veriliyor ve yılda 170 milyon Dolar’a yakın bir tasarruf sağlandığı belirtiliyor.

JAL’ın kendi ülkesindeki en yakın rakibi All Nippon Airways de (ANA) benzer ortaklıklarla uçuş ağını  kuvvetlendirmeye çalışıyor.

Bu kapsamda ANA, Avrupa hatları için Ekim ayında devreye girecek bir uygulamada Lufthansa ile işbirliğine gitmiş durumda.

Nisan-Haziran döneminde 215 milyon USD mertebesinde işletme kârı elde eden JAL’ın bu yeni ortaklık girişimleri, önümüzdeki dönemde şirkete bakalım neler katacak?