sosyal_medya_havayolu

Seyahat Sektöründe Sosyal Medya Stratejisi

Digital Visitor adlı firmanın üst düzey yöneticilerinden Anthony Rawlins tarafından Tnooz için yazılan makalede, seyahat sektöründeki aktörlerin sosyal medya stratejilerinin nasıl olması gerektiği anlatılmış.

Aslında bu yazıda anlatılanlar, sektör bağımsız, e-ticaret yapmak isteyen tüm şirketlerin izleyebileceği yolları tarif ediyor.

sosyal_medya_havayolu

Rawlins yazısında, sosyal medya stratejisini “on-channel” ve “on-site” olmak üzere ikiye ayırmış.

On-channel olarak tanımlanan bölüm, şirketin kendi dışındaki mecraları kullanarak, web sitesine trafik sağlamasını içeriyor.

Facebook, Twitter, Youtube, Flickr gibi mecralardan faydalanmanın ön planda olduğu on-channel uygulamaları aslında bir pazarlama ve iletişim aktivitesi konumunda.

Yeni ziyaretçilerin şirket web sitesine kazandırılması hedeflenirken, bu konuda yapılan PPC (pay-per-click), SEO (Search Engine Optimization) gibi harcamalar hedefle kıyaslanarak, gerçekleştirilen yatırımın geri dönüşü de mutlaka hesaplanmalı.

On-site stratejinin en önemli amaçları ise ziyaretçilerin sitede geçirdiği sürenin uzatılması, yeniden ziyaret oranının yükseltilmesi ve bu ziyaretlerin satışa çevrilme oranının artırılması.

Bu noktada sosyal medyanın, “kullanıcı tarafından üretilmiş” olan versiyonunun devreye sokulması gerekiyor.

Yani şirketlerin web sitelerinde özellikle seyahat eden kişiler tarafından yazılmış yorumlara, çekilmiş video ve fotoğraflara yer vermeye özen göstermesi gerekiyor.

Tatil planlaması yapanların, başkaları tarafından yapılmış yorumlara (gerek seyahat noktası, gerekse aracı firmalar hakkında) bir hayli önem verdikleri bir gerçek.

Ancak şimdiye kadar havayolu şirketlerinde bu tarz bir kurumsal web sitesi tasarımına rastladığımızı söylemek zor. Belki de tatil paketi satan acenteler böyle bir yola gidebilir.

Rawlins’in makalesi sosyal medya kullanımının en temel kurallarını özetlemekle birlikte, özellikle Y Nesli’nin sevgilisi durumundaki Facebook’ta son dönemde devreye alınan uygulamaları biraz es geçmiş gibi.

Daha dün burada ele aldığımız Facebook otel rezervasyon motoru, seyahat sektöründeki sosyal medya uygulamalarının gideceği yeri göstermesi açısından fikir verici.

Delta Air Lines’ın, Facebook üzerinden uçak bileti satan ilk firma olması ve Malaysia Airlines tarafından hazırlanan MHBuddy uygulamasını hatırlardan çıkarmamakta fayda var.