THY uçağı Medine Havalimanı'nda

Medine Havalimanı

Özellikle Hac – Umre sezonu boyunca yoğun bir trafiğe sahip olan Medine Havalimanı (MED), bugünlerde yine yılın en yoğun günlerini yaşamakta.

Bir kaç sene öncesine kadar daha ziyade iç hat uçuşlarına hizmet vermekte olan liman, özellikle 2007 yılından itibaren uluslararası uçuşların da yönlendirildiği bir alan oldu.

2005 yılında 1,2 milyon iç hat yolcusuna karşılık 0,5 milyon dış hat yolcusunun geçiş yaptığı Medine Havalimanı, 2009’da 1,3 milyon iç hat ve 1,4 milyon dış hat yolcusunu ağırladı.

THY uçağı Medine Havalimanı'nda
THY uçağı Medine Havalimanı’nda (2011)

Medine Havalimanı’na aralarında Türk Hava Yolları’nın da bulunduğu 11 havayolu şirketi tarifeli sefer düzenliyor:

Air Arabia (G9), Egyptair (MS), Emirates (EK), Gulf Air (GF), Lion Airlines (JT), Middle East Airlines (ME), nas air (XY), Royal Falcon (RL), Royal Jordanian Airlines (RJ) ve Saudi Arabian Airlines (SV).

İçinde bulunduğumuz günlerde limana yapılan uçuşların yaklaşık %79’u Ortadoğu merkezliyken, bu bölgeyi; Kuzey Afrika %7, Güney Asya %6, Avrupa %5 ve Güneydoğu Asya %3’lük payla takip ediyor.

Medine Havalimanı Uçuş Ağı (2011)
Medine Havalimanı Uçuş Ağı (2011)

Havalimanındaki Ortadoğu payının yüksek olması, buraya sefer yapan uçak tiplerinin de özellikle dar gövdeli tiplerde yoğunlaşmasını beraberinde getiriyor.

Embraer 170, Airbus A320, Boeing (Douglas) MD-90 gibi uçakları burada sık sık görmek mümkün.