Virgin Atlantic’in Yeni Sahibi Belli Oluyor

2008 – 2009 küresel mâlî krizinin ticarî havayolu sektörü üzerindeki en önemli etkisi, uzun yıllardır konuşulmakta olan konsolidasyon sürecini tetiklemesi oldu.

Öncelikle ABD’deki havayolu şirket birleşmelerinin ardından rüzgâr, British Airways – Iberia birleşmesiyle Avrupa kıyılarına ulaşmıştı.

Sıra şimdi de Virgin Atlantic’te.

Sunday Times’ta dün çıkan habere göre, Sky Team’in başı çeken üyeleri Air France ve Delta Air Lines, Virgin Atlantic ile ciddi seviyede ilgileniyorlar.

Air France, Delta ve Virgin Atlantic’in bir araya gelmesi, aslında son derece tabii bir süreç.

Çünkü British Airways ile Iberia’nın birleşmesi ve buna paralel olarak transatlantik hatlarında American Airlines ile yakın işbirliği yapma konusunda izin almaları, Sky Team ve Virgin tarafına başka bir seçenek bırakmıyor.

Air France’ın British Airways + Iberia, Delta’nın American ve Virgin Atlantic’in yine British Airways’e karşı rekabette dik bir biçimde ayakta durabilmeleri için işbirliği yapmaları bir bakıma mecburiyet haline geldi.

Virgin Atlantic ile ilgilenenler arasında Sky Team’in yanı sıra Abu Dabili Etihad da bulunuyor.

Olur da Virgin Atlantic Etihad’a satılırsa, hafızam beni yanıltmıyorsa, ilk kez bu kadar yeni bir havayolu şirketi nispeten eski, marka bilinirliği bu kadar yüksek olan ve mâlî açıdan fena durumda sayılmayacak bir şirketi satın alıyor olacak.

Virgin Atlantic’in şu an itibarıyla %51’i Richard Branson’a, %49’u ise Singapore Airlines’a ait.


Posted

in