Arka Arkaya Kâr Açıklamaları Geliyor

Yılın bu dönemi, şirketlerin Temmuz – Eylül dönemine ait performanslarının sonuçlarını açıklıyor olmaları sebebiyle önemlidir.

Tabii bu durum havayolu şirketleri için de geçerli.

Dünyanın dört bir yanından arka arkaya açıklamalar geliyor. Sektörün tabiatına uygun olarak bu üç aylık dönem, yılın en fazla kâr edilen ayları.

2008-2009 küresel mâlî krizin nispeten etkisini kaybetmesiyle birlikte, gelen açıklamalar genelde kâr edildiğine dair müspet sonuçları ihtiva ediyor.

Air China, geçen yılın aynı dönemine göre net kârını tam 6 kat artırarak 773 milyon USD seviyesine ulaştı.

Iberia, geçen seneki büyük zararın ardından bu yılın dokuz aylık dönemi için 74 milyon USD kâr açıklarken, Temmuz-Eylül döneminde 50 milyon USD işletme kârı elde etti.

Iberia’nın yakın bir gelecekte birleşeceği partneri British Airways (BA), iki yıllık bir aradan ve büyük zararlardan sonra bu yılın ikinci ve üçüncü çeyreklerinde (Nisan – Eylül) toplam 252 milyon USD net kâr açıklayarak, beklentilerin üzerinde performans sergiledi.

Zira kabin ekibi grevi ve yanardağ patlamasının, British Airways’i menfî yönde etkilediği belirtiliyordu. (her ne kadar yanardağ olayının, BA gibi yoğun zarar etmekte olan şirketler için bir bakıma soluklanma anlamına geldiğini savunsam da)

BA’in bu kârı büyük oranda son bir kaç aydaki performansına borçlu. Sadece Eylül ayındaki vergi öncesi kârın 500 milyon USD civarında olduğunu söylemek sanırım yeterli olacaktır.

Ryanair, Nisan – Eylül arasında, bir önceki yılın aynı dönemine göre gelirini %23 artırarak yaklaşık 3 milyar USD seviyesine, yolcu sayısını %10 artırarak 40 milyona ve vergi öncesi kârını da %15′lik bir artışla 674 milyon USD civarına çıkardı.

Air Berlin, üçüncü çeyrekteki net kârını yaklaşık %43 oranında artırarak 190 milyon USD seviyesine ulaştı.

Emirates‘ten yapılan açıklamada ise Nisan – Eylül döneminde gelirin %35 artarken (7.2 milyar USD), kârın neredeyse dörde katlanarak 925 milyon USD’ye tırmandığını görüyoruz.

Aynı dönemde yolcu sayısı %17′lik bir artışla 15.5 milyona ulaşırken, doluluk oranı %81,2 gibi sektör ortalamalarının bir hayli üzerinde gerçekleşmiş.

Küresel mâlî krizin havayolu şirketleri üzerindeki etkisinin git gide azaldığı söylenebilir.

Ancak yine de temkinli olmak ve önümüzdeki altı aylık dönemin sonuçlarını beklemekte fayda var.