Havayolu Gelir Haritası – 2009

Airline Business dergisinin Ağustos sayısında, havayolu şirketlerinin 2009 yılı gelirlerini gösteren bir grafik yayımlandı.

“Bubble chart” tipinde hazırlanan grafik, genel resmi göstermesi açısından bir hayli başarılı.

Grafikten anladıklarım özetle şöyle:

  • ABD’li havayolu şirketlerinin kriz konusunda adeta “şerbetlenmiş” olması, 2008 yılının sonunda merhaba diyen küresel mâlî krize karşı en hızlı bir biçimde tedbir almalarını sağladı. Hızla kısılan koltuk kapasiteleri, ABD’li şirketlerin 2009 yılında toplam 2 milyar USD işletme kârı elde etmelerinin de yolunu açtı.
  • Öte yandan, Amerikalı kardeşleri kadar esnek olamayan Avrupalı taşıyıcılar ise 2009’u neredeyse 5 milyar USD zararla kapattı.
  • Güneydoğu Asya bölgesinde faaliyet gösteren havayolu şirketleri büyüme hızlarını koruyabilirse, önümüzdeki 4 – 5 yıl içerisinde toplam ciro açısından Avrupalı rakiplerine yetişebilir gibi görünüyor.
  • Afrika ve Güney Amerika kıtalarının geri kalmışlığı, havayolu şirketlerinin toplam gelirlerine de yansımış.
  • Son yıllarda yaptığı atılımla gelirlerini hızla artıran Türk Hava Yolları’nın (THY) bu sayede, az sayıda havayolu şirketinin adının yazıldığı bu grafikte kendisine yer bulabilmiş olması dikkate şayan.
  • Bu noktada sektörün kargo yönüne de bakmak gerekiyor. FedEx firmasının nasıl bir dev olduğu zaten “bubble chart” içerisindeki büyüklüğünden hemen fark ediliyor. FedEx, 21,6 milyar USD seviyesindeki yıllık geliriyle, bir çok yolcu şirketini geride bırakıyor.

İlk 6 aylık mâlî sonuçları düşündüğümüzde, 2010 yılında toplam gelirlerde çok dramatik artışlar olmasa da, sektörün genel kârlılığında büyük bir iyileşme olacağını ön görmek mümkün.