Lufthansa Şampiyonluğa Koşuyor

Geçtiğimiz aylarda Türk Hava Yolları’nın (THY) arka arkaya dünya devi iki futbol kulübüyle yaptığı sponsorluk anlaşmaları, gözlerin birden bire havayolu şirketlerinin futbol takımlarıyla olan işbirliklerine çevrilmesine yol açtı.

Bilindiği üzere THY önce Barcelona ve hemen ardından da Manchester United ile sponsorluk anlaşmaları imzalamıştı.

Ancak beklenmedik bir şanssızlık gerçekleşmiş, hem Barcelona hem de Manchester United Şampiyonlar Ligi’nde finale ulaşamadan elenmişlerdi.

Millî liglerindeki duruma baktığımızda ise Barcelona’nın şampiyonluğa yakın, M. United’ın ise Chelsea’nin bir adım gerisinde olduğunu görüyoruz.

Pek iyi, sponsorluk bağlamında değerlendirdiğimizde, bu sene hangi havayolu şirketi şampiyon olacak?

Üç farklı kulvarda birden şampiyonluğa koşmakta olan Bayern München’in sponsoru durumundaki Lufthansa, bu senenin şampiyonu olacak gibi duruyor.

Kendi millî liginden bir takıma sponsor olmayı tercih eden Lufthansa, sponsorluklarıyla ilgili olarak web sitesinde özel bir bölüm ayırmış.

Bayern München ile ilgili olan sayfada basit ama yeterli sayılabilecek bilgiler yer alıyor. Ufak tefek bir kaç online oyunla sayfa renklendirilmeye çalışılmış.

Lufthansa’nın bu sponsorluğu 2004 yılında başlamış.

Şirketin bu işe ne kadar para harcadığı bilgisine ulaşamadık. Sponsorluk anlaşmasının 2013 yılına kadar devam edeceği söyleniyor.

10 yıllık bu süre içinde şirketin Bayern sponsorluğundan ne kazanacağını hesaplamak gerçekten mümkün değil. Tamamen afâkî rakamlar telaffuz edilmesi dışında yapılabilecek bir şey yok.

Ama her şeye rağmen bu sene şampiyonluğun en önemli adayı Lufthansa.

Zira Bayern München, Bundesliga’da şampiyonluğu çok büyük oranda garantilemiş durumda.

Bunun yanı sıra Almanya Kupası’nda finalist.

Tabii asıl önemlisi, Şampiyonlar Ligi finali. Finalde İtalya’nın İnter takımıyla karşılaşacak olan Bayern München bu kupayı da kaldırırsa, Lufthansa tartışmasız bu yılın sponsorluk şampiyonu olacak.

Yani Bayern yenince, Lufthansa da yenmiş sayılacak. 🙂

Öte yandan, Inter’in toplam 13 sponsorundan bir tanesinin Alitalia olduğu bilgisini vermeden de geçmeyelim.

Tabii şu gerçeği itiraf etmek gerekiyor.

Bu yazıyı yazana kadar ne Bayern München’in, ne de Alitalia’nın sponsorlarının kim olduğunu biliyordum.

Ne de böylesi sponsorluklar, uçmayı tercih edeceğimiz havayolu şirketinin seçiminde etkili oluyor.