A Passion For What? JAL İflas mı Ediyor?

Japon Havayolları’nın (JAL) web sitesi iddialı bir sloganla açılıyor. “A passion for the Skies“; Türkçe ifade etmek gerekirse “Göklere duyulan tutku” diyebiliriz.

Bu sloganın altında da şirketin kurumsal değerleri sıralanmış. Ama dün ajanslara düşen bir haber, JAL’ın bu değerleri daha ne kadar sürdürebileceği konusunda kafaları karıştırdı.

Çünkü Japonya’da pek görülmeyen bir şekilde, böylesine büyük bir şirketin iflası yüksek sesle telaffuz edilir hale geldi. Son yıllarda arka arkaya büyük zararlar açıklayan şirketten acaba tamamen ümit kesildi mi?

Bu soruyu bir tarafa bırakalım ve JAL’ı kurtarmaya veya fırsattan istifade etmeye yönelik olarak ABD’den gelen teklife bakalım.

Eğer havayolu ittifakları gerçekten sıkı bir işbirliği yapısında olsa, Delta Airlines’tan gelen teklife “hostile bid” demek bile mümkün olabilirdi.

Skyteam’in önde gelen şirketlerinden olan Delta, oneworld üyesi olan JAL’a yardım teklifinde bulundu.

Teklif paketinde Skyteam üyesi havayolu şirketlerinin JAL’a 500 milyon USD tutarında yatırım yapması, Delta’nın 200 milyon USD mâlî yardım ve satış zararlarını karşılamak için 300 milyon USD katkıda bulunması öngörülmüş.

Bu teklif kabul edilirse, oneworld’de daha bir kaç yıllık geçmişi bulunan JAL, Skyteam’e geçmiş olacak.

Tabii ABD – Japonya arasındaki hatlarda Delta’nın elinin kuvvetleneceğini belirtmeye hiç gerek yok.

Bir bakımda Skyteam tarafından oneworld’e yapılan bu “mini” hostile bid’e karşı özellikle American Airlines’ın nasıl cevap vereceği merak konusu.

Muhtemelen Japonya pazarını en önemli rakiplerinden Delta’ya kolay kolay teslim etmeyeceklerdir.

En azında bir “poison pill” vererek böyle bir değişikliğin Delta’ya olan maliyetini maksimize etmeye çalışacaktır.

Bakalım bu mücadelenin galibi kim olacak?

Belki de en başta belirttiğim gibi, JAL’ın iflası gerçekleşecektir.

Bu ihtimalin gerçekleşmesi durumunda kartlar en baştan karılıp, dağıtılır ve Japonya-ABD pazarında kimin öne çıkacağı o zaman belli olur.