THY’nin İlk Yurt Dışı Hattının (Atina) Açılış Yıldönümü

Bugün 12 Şubat.

Türk Hava Yolları (THY) tarihinin önemli kilometre taşlarından bir tanesinin yıldönümü.

Sene 1947…THY’nin adının henüz Devlet Hava Yolları (DHY) olduğu bir dönemde, İkinci Dünya Savaşı’nın hemen sonrasında, Türkiye dışına ilk tarifeli yolcu seferlerinin yapılması düşünülmekteydi.

İlk olarak Yunanistan’ın başkenti Atina’ya sefer düzenlenmesi planlanmıştı.

İki ülke arasındaki görüşmelerin olumlu sonuçlanmasının ardından ilk deneme uçuşu, 12 Şubat 1947 tarihinde gerçekleştirilmişti.

Uçuş güzergâhı Ankara – İstanbul – Atina şeklinde belirlenmişti.

DHY pilotları Orhan AYATA ve Adil GÖZENDER yönetimindeki, TC-ABA tescil kodlu DC-3 uçağı o gün saat sabah saatlerinde Ankara Güvercinlik Havalimanı’ndan kalkmış, İstanbul’da aktarma yaptıktan sonra Atina’ya hareket etmişti.

Yolculuk toplam 2 saat, 40 dakika sürmüştü. DHY Genel Müdürü Osman Nuri Baykal da uçakta bulunan heyet içindedir.

Bu uçuşla Yunanistan’a giden ve Türkiye tarafını temsil eden heyetle Yunan yetkililer arasında sivil havacılık anlaşması görüşmeleri gerçekleştirilmişti.

İlki, yapılan bu ilk deneme uçuşundan bir ay sonra (12 Mart 1947) olmak üzere, 10 deneme seferi daha yapılmasına karar verilmişti.

Çarşamba günleri olmak üzere haftada sadece bir gün uçuş planlanan hattın Atina’dan dönüş seferleri ise Perşembe günleri yapılacaktır.

Aynı yılın Ağustos ayında ise, DHY Genel Müdürü Osman Nuri Baykal başkanlığındaki bir heyet Atina’ya gönderilerek, Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanması düşünülen hava ulaştırma anlaşmasına ilişkin temaslarda bulunulmuştu.

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü bu olayı şu şekilde duyurmuştu:

“Devlet Hava Yolları Genel Müdürlüğünün, Ankara ile Atina arasında uçak servisi tesisi için Yunan Hükümetiyle bir müddetten beri yapmakta olduğu müza­kereler neticelenmiş ve ilk tecrübe uçuşu bu sabah saat 10’da Atina’ya gitmek üzere Ankara’dan hareket etmiştir. Duglas-3 tipinde çift motorlu olan bu uçak, bugün İstanbul’dan kalkacak ve yarın sabah Atina’ya gidecektir.”


Posted

in