Kâr Marjındaki Daralma eTicarete Yönlendiriyor

Sivil hava taşımacılığı ile ilgili önemli bir çok esere imza atmış olan Rigas Doganis, iktisatta var olduğu öne sürülen döngülerin (business cycles) bir benzerinin sivil havayolu sektörü için de geçerli olduğunu ileri sürer.

Buna göre havayolu sektörü 2000 yılından bu yana aşağı doğru bir gidişin içinde.

İyi de, bu gidiş ne zaman duracak ve yükseliş başlayacak. Geçtiğimiz günlerde IATA’nın bir açıklaması, 2007 yılından itibaren yükselişin başlayacağı müjdesini veriyordu.

“Bir musibet, bin nasihatten iyidir” şeklinde bir atasözü vardır. Son beş yıldır devam eden daralma, havayolu şirketlerini kârı artırma konusunda alternatif açılımlara yöneltti.

Farklı bir çok tedbir arasında en fazla öne çıkan, satışlarını acenteler üzerinden yaparak ortalama %10 civarında komisyon ödeyen havayollarının web sitelerini yeni bir “doğrudan satış kanalı” olarak devreye almaları olmuştur.

American Airlines, web sitesine günde ortalama 1 milyon ziyaretçi çekerken; web bilet satışları toplam içinde %35’lik bir paya ulaşıyor. (2005)

Web satışlarında en başarılı havayollarından biri olan Iberia ise 2004 yılında 206 milyon Euro online satış yapmış, günde ortalama 150.000 ziyaretçi çekmiştir. (Toplam Iberia cirosu 4.805.000.000 Euro)

KLM bir adım öne geçmiş ve 2004-05 mali yılında elde ettiği 6,5 milyar Euro’luk cironun %11’ini online satışlarından elde etmiştir, ki bu da yaklaşık 715 milyon Euro’ya denk geliyor.

Asıl çarpıcı olan KLM’in 2008 yılı online satış hedefinin, toplam cironun %40’ı olarak belirlenmiş olması.

KLM’in mevcuttaki dikkat çekici durumuna paralel olarak, British Airways’in geleceğe dönük yatırım planları havayolu sektöründe yankı buluyor. BA, önümüzdeki dönemde web sitesine ve kabin içi sistemlere toplam yaklaşık 350 milyon USD yatırım yapacağını açıkladı.

Neticede; aklın yolu bir ve Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Ünlü Japon danışman Kenichi Ohmae’nin “Görünmeyen Kıta” adlı eserinde belirttiği gibi; değişime karşı çıkıp ona direnmek yerine, yeni – görünmez kıtada bir an önce yerimizi almamız hepimiz için en doğrusu olacaktır.