İstanbul Atatürk Havalimanı’nda Biyometrik Geçiş

Güvenlik kontrolleriyle ilgili biyometrik teknoloji uygulamalarında genelde yabancı havalimanlarından bahsediyoruz.

Bu kez İstanbul Atatürk Havalimanı’nda durumun ne olduğuna bir bakalım.

Atatürk Havalimanı’nın terminal işletmecisi olan TAV’ın “Passport” adlı üyelik programının web sitesinde konu hakkında yapılan açıklama şöyle:

Biyometrik Geçiş Nedir?

Biyometrik geçiş uygulaması, Emniyet tarafından yapılan yeni bir uygulama olup; pasaport kontrolünün otomatik olarak sistem üzerinden parmak izi ve T.C. kimlik numarası eşleştirmesi ile gerçekleştirilir.

Biyometrik geçişe kayıtlı olan TAV Passport üyesi, yine kayıtlı olan misafiri ile faydalanabilmektedir.

Biyometrik geçişe kayıt yaptırabilmek için; üyelerin kimlik bilgilerini (İsim – soyisim) ve TC kimlik numaralarını önceden TAV Passport Kart’a bildirmeleri gerekmektedir.

Üyelik oluşturulurken bildirilmedi ise; bilgiguncelleme@tavpassport.com adresine gerekli bilgileri gönderebilirler.

Bildirimler 10 iş günü içinde Emniyet’le paylaşılmakta olup, Emniyet güncellemeyi yaptıktan sonra, kişinin kayıtlı parmak izi bilgilerinde, pasaportunun çipinde bir sorun yok ise, TC kimlik numarası ile Emniyet tarafından eşleşme sağlanması halinde biyometrik geçiş hizmetinden faydalanılabilinir.

Ucuş sırasında TAV Passport kart sahibinin yanında seyahat edecek olan misafirinin TC Kimlik numarasını en az 10 gün önceden bilgiguncelleme@tavpassport.com mail adresine iletmeleri gerekmektedir.

Kişinin Emniyet’te kayıtlı parmak izi bilgilerinde, pasaportunun çipinde bir sorun yok ise TC kimlik numarası ile Emniyet tarafından eşleşme sağlanması halinde biyometrik geçiş hizmetinden faydalanabilir.

Emniyet uygulamaları nedeniyle 0-18 yaş arası çocuklar biyometrik geçiş sisteminden geçiş yapamamaktadır.

Biyometrik geçişten nerelerde faydalanılacaktır?

Biyometrik geçiş, İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Gidiş Katı G ve H check-in adalarının karşısında bulunan pasaport geçişi alanında bulunmaktadır.

Dış Hatlar Geliş katında ise 32 no’lu manuel bankonun yanında bulunmaktadır.

Bilgilerin kayıtlı olmasına rağmen hizmetten faydalanamama nedenleri nelerdir?

  • Üyenin kimlikteki TC kimlik numarasının / isim soyismi, TAV Passport sisteminde hatalı olması.
  • Üyenin Emniyet’te parmak izinin olmaması.
  • Harç pulsuz (2. vatandaşlık nedeni ile ) çıkış yapılması
  • Pasaport çipinin arızalı olması (Pasaport çipi, kimlik ilgilerinin olduğu sayfada yer alır.)

Biyometrik geçişten geçemediğimde ne yapmalıyım?

TAV Passport Operasyon görevlisinden TC kimlik no ve kimliğinizde yazıldığı şekilde Ad soyad bilgilerinizin sistemde doğru kayıtlı olup olmadığının teyidini isteyiniz.

Bilgilerde eksik veya yanlışlık olması durumuda bilgiguncelleme@tavpassport.com adresine e-mail atınız. Eğer bilgileriniz doğru ise emniyet kayıtlarınızın teyidi için lütfen size en yakın Emniyet Müdürlüğü’nün pasaport polisine müracat ediniz.

Biyometrik geçişten faydalanamama durumunda nasıl geçiş sağlanır?

Biyometrik geçişin yanında bulunan TAV Passport’un diğer manuel bankosundan yararlanmaya devam edebilirsiniz. Gidiş Katında H kontuarı karşısında bulunan 3 numaralı manuel pasaport bankosundan geçişinizi yapabilirsiniz.

Aynı şekilde geliş katında ise 32 no’lu manuel bankoyu kullanabilirsiniz.

Refakatci bildirimi nasıl yapılacaktır?

Kart satısı veya yenileme esnasında TAV Passport satıs personeline bildirebilirsiniz veya bilgiguncelleme@tavpassport.com adresine iletebilirsiniz. Refakatcinizin geçişten yararlanabilmesi için bilgiguncelleme@tavpassport.com adresine kimlikte yer aldığı şekilde Ad Soyad bilgilerinin ve TC Kimlik numarasının ucusundan en az 10 iş günü öncesinden paylaşılması gerekmektedir. TAV, bu bilgilerin emniyete ulaştırılmasını organize etmekle sorumludur. Emniyet güncellemeyi yaptıktan sonra, kişinin kayıtlı parmak izi bilgilerinde, pasaportunun çipinde bir sorun yok ise TC kimlik numarası ile emniyet tarafından eşleşme sağlanması halinde biyometrik geçiş hizmetinden faydalanılabilinir. Daha önce kayıt edilmiş bir refakatçi ise tekrar kayıt yaptırılmasına gerek yoktur. Sistemde üyeliginiz boyunca kayıtlı kalacaktır. Emniyet uygulamaları nedeniyle 0- 18 yaş çocuklar biyometrik geçiş sisteminden faydalanamamakta olup; Biyometrik Geçiş’in yanında bulunan TAV Passportun diğer normal bankosundan geçebilirler.

Benimle birlikte seyahat eden misafirlerim biyometrik geçişten geçiş yapabilecekler mi?

TAV Passport kart sahibinin uçusu olması koşulu ile (birlikte seyahat edilmesi şartı ile) daha önceden iletmiş olduğu refakatçisi biyometrik geçiş sisteminden yararlanabilecektir.

Üyenin farklı bir refakatçi ile hizmet almak istemesi halinde eğer önceden kayıt gerceklestirilmişse ve emniyet ile bilgilerin entegre olması, parmak izi ve pasaport çipinde bir problem olmaması halinde biyometrik geçişten yararlanabilecektir.

Eğer refakatçi kişi henüz kayıt edilmemiş ise veya bilgilerinin BEOGS sistemininde kullanmaya elverişli olmadığı iletilmiş ise biyometrik geçişin yanında bulunan TAV Passport bankosundan yararlanmaya devam edebilecektir.

Aynı şekilde TAV Passport üyemizin 18 yaşından küçük çocukları da, biyometrik geçişin yanında bulunan TAV Passport bankosundan geçiş yapabilecektir.

Pasaport Kontrolü esnasında pasaport polis görevlisi bulunacak mı?

Biyometrik geçiş sistemi tamamen otomatik olarak ilerlemektedir. Görevli pasaport polisi bir aksaklık oluşması halinde müdahale eder.

Harç pulu kontrolü nasıl yapılacak?

Geçiş kontrolunu yapan arkadaşlarımız o noktada harç pulu kontrolunu yapmaktadırlar. Harç pulunuzu önceden almayı lütfen unutmayınız.

*Operasyonel süreç içerisinde emniyet bu uygulamada değişiklik yapma hakkına sahiptir.