Indigo_ Airbus_take_off

IndiGo, 430 Adetlik A320neo Siparişinin İlkini Teslim Aldı

Indigo_ Airbus_take_off
IndiGo – Airbus A320neo

Airbus A320 ailesinin en büyük müşterisi konumundaki IndiGo, 430 adetlik A320neo siparişin ilkini geçtiğimiz günlerde teslim aldı.

Hindistanlı düşük maliyetli taşıyıcı IndiGo böylece, Lufthansa’nın ardından bu uçağı filosuna katan ikinci havayolu şirketi oldu.

Şirketin A320 ailesinden verdiği sipariş sayısı ise 530.

Bunların 100 adedi klasik A320 tipi uçaklardan oluşuyor ve tamamı teslim edilmiş durumda.

Geriye kalan 430 uçağın 250 adedi A320neo ve 180 adedi A321neo.

Yolcu sayısı bakımından Hindistan’ın en büyük havayolu şirketi konumudaki IndiGo’nun başkanı Aditya Ghosh yaptığı açıklamada, teslim alınmaya başlanan A320neo tipi uçaklarla birlikte, bir yandan yolculara daha iyi bir seyahat deneyimi sunacaklarını, diğer yandan da hem iç hat hem de dış hatlarda yeni destinasyonlarla genişlemeye devam edeceklerini belirtti.

A320neo, sahip olduğu yeni nesil motorlar ve “sharklet” adı verilen kanat uçları sayesinde %15 akaryakıt tasarrufu sağlıyor.

Gürültü ayakizi %50 oranında azaltılan yeni uçağın yıllık karbon salınımı da, mevcut uçaklara nispeten 5.000 ton daha aşağıda.

Türkiye’den Verilen A320neo Siparişleri

IndiGo - Airbus A320neo - Infografik
IndiGo – Airbus A320neo – Infografik

Airbus’ın A320neo serisi için Türkiye’den ilk sipariş Pegasus Havayolları’ndan gelmişti.

Opsiyon yani kesin siparişe çevrilebilir toplam 100 A320/A321neo siparişi veren Pegasus, filosundaki 737-800’leri bu uçaklarla değiştirecek.

Pegasus uçaklarında, CFMI’ın Leap 1 motorlarını kullanacak.

Türk Hava Yolları’nın ise toplam 87 adet A321neo siparişi bulunuyor.

Bu uçaklar için geçtiğimiz günlerde Pratt&Whitney imalatı motorların kullanılacağı açıklanmıştı.

Qatar Airways, Pratt & Whitney Motor Siparişini İptal Edebilir

Normal şartlarda A320neo’nun lansman müşterisi olan Qatar Airways ise uçakların teslimatını, motorlardaki sorun giderilene kadar ertelemiş durumda.

Qatar Airways CEO’su Akbar Al Baker geçtiğimiz günlerde düzenlenen Singapur Havacılık Fuarı’nda, A320neo’nun motorlarıyla ilgili bir çok sorun olduğunu belirterek, bu uçakları bu haliyle teslim almayı reddettiklerini açıklamıştı.

Airbus’ın bu olayda hiç bir sorumluluğu olmadığını belirten Akbar Al Baker, Pratt & Whitney motorlarındaki sorunların giderilmemesi durumunda, 50 uçak için verdikleri motor siparişi iptal ederek, CFM International markasına yöneleceklerini vurgulamıştı.

Al Baker ayrıca, A320neo programına güvenlerinin tam olduğunu ve vermiş oldukları uçak siparişini iptal etmek gibi bir niyetlerinin olmadığını da sözlerine eklemişti.

Pratt & Whitney PW1000G’de Yaşanan Sorun

Indigo_ Airbus_A320neo_first_delivery
Indigo – Airbus A320neo – İlk Teslimat

2015 yılının Mayıs ayında, Airbus’ın bazı test uçuşlarını iptal etmesiyle ilk kez kamuoyuna yansıyan söz konusu sorun, motorda kullanılan önemli bir kelepçeyle ilgili.

İşin enterasan tarafı, bu sorunun etkisi, motor çalıştıktan sonra 1,5 – 2 saat kadar bir süre için kapatılırsa görülüyor.

Bu süre içerisinde motorun üst bölümü, diğer kısımlarına oranla daha yavaş soğuyor.

Dengesiz soğuma, motorun şaftında, bir santimetre’nin 10.000’de 13’ü kadar bir eğilmeye sebep oluyor. Şaft bu haldeyken motor çalıştırılırsa, motor kompresöründe sürtünme meydana geliyor.

Pratt & Whitney bu duruma kısa vadeli bir çözüm olarak, çalıştırılmadan önce üç dakika boyunca motorun içerisine hava üflenmesini tavsiye ediyor. Motorda yapılacak bir revizyonla sorun kesin bir biçimde çözülmüş olacak.

Motorun bir saatten daha kısa veya üç saatten daha uzun sürelerde kapalı kaldığı durumlarda ise bu sorun yaşanmıyor.


Posted

in