Istanbul_IST_new airport_Grimshaw_airside_002

İstanbul, Dünyanın En Fazla Bağlantısı Olan Havayolu Hub’ı Özelliğini Koruyor

Airports Council International (ACI) tarafından her yıl düzenlenen Airport Exchange konferansı bu yıl, İstanbul’da yapılacak.

8-10 Aralık 2015 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecek konferansın ev sahipliğini, İstanbul’un yeni havalimanını işletmecisi olan İGA Havalimanı İşletmesi üstlenmiş durumda.

Etkinlik sponsoru, geçtiğimiz Ocak ayı içerisinde İGA ile bir anlaşma imzalayarak, yeni havalimanının gümrüksüz (duty-free) satış mağazaları işletim hakkını kazanan Unifree – Heinemann ortaklığı.

Konferansın resmî havayolu şirketi ise Türk Hava Yolları (THY).

Istanbul_IST_new airport_Grimshaw_airside_002İstanbul’u bir küresel “hub” olarak geleceğe taşımaya yönelik altyapı çalışmaları devam ederken, Anna.aero, dünyanın en fazla noktaya direkt bağlantısı olan havayolu hub’larını araştırdı.

Sıralama hazırlanırken, tek bir havayolu şirketinin, tek bir havalimanından gerçekleştirdiği direkt uçuşların sayısı dikkate alındı.

3 Ağustos 2015 haftası için OAG Schedule Analyser’dan elde edilen verilere göre THY, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan 242 farklı noktaya direkt sefer gerçekleştirerek, bu açıdan dünyanın lider havayolu şirketi oldu.

THY’yi, Atlanta’dan 224 noktaya yaptığı seferler ile Delta Air Lines takip ediyor.

Üçüncü sırada ise 191 nokta ile American Airlines ve Dallas-Fort Worth Havalimanı bulunuyor.

THY_Turkish-Airlines-Boeing-777-300ER-@-Istanbul-Ataturk-Airport-TC-JJH_002Önümüzdeki yıllarda İstanbul’un en önemli rakipleri olması beklenen Körfez’deki havalimanlarına bakıldığında, şu an için İstanbul’la aralarında, hub taşıyıcının uçtuğu direkt noktalar açısından büyük bir fark olduğu görülüyor.

Qatar Airways & Doha Havalimanı 126, Emirates & Dubai Havalimanı 121 ve Etihad Airways & Abu Dabi Havalimanı 87 uçuş noktası ile THY & İstanbul Atatürk Havalimanı çiftinin bir hayli gerisinden geliyor.

Bununla birlikte, aynı değerlendirme uçulan nokta yerine, arz edilen koltuk sayısı açısından yapıldığında ise, THY yine dünyanın zirvesinde yer alırken, Emirates & Dubai Havalimanı çiftinin bir anda ikinci sıraya yükseliyor.

İşte Anna.aero’nun yaptığı çalışmaya göre dünyada, Avrupa’da ve Orta Doğu’da, tek bir havalimanından en fazla direkt bağlantısı olan havayolu şirketleri:

Most connected airline hubs world - August 2015

Most connected airline hubs europe-August 2015

most connected airline hubs gulf-august 2015


Posted

in