United-Boeing_787-Dreamliner

United’ın 787’sinde İnternet Olacak mı?

United-Boeing_787-DreamlinerUnited Airlines, bu ayın başında yaptığı bir açıklama ile önümüzdeki Eylül ayında teslim alacağı yeni Boeing 787 Dreamliner tipi uçağını tüm kamuoyuna tanıttı.

787’nin Kuzey Amerika’daki ilk müşterisi olan United’ın bu modelden 2019 yılının sonuna kadar toplam 50 adet siparişi bulunuyor.

Hatırlanacağı üzere Boeing 787 ilk olarak geçtiğimiz yılın Ekim ayında, Japon havayolu şirketi All Nippon Airways (ANA) tarafından hizmete verilirken, bu tarih, planlanan teslimat zamanının üzerinden neredeyse üç buçuk yıl geçtiği anlamına geliyordu.

Bu gecikmenin en menfî etkilerinden bir tanesi, özellikle orta-uzun menzilli yeni uçaklar için artık bir olmazsa olmaz haline gelen, uçuş esnası eğlence ve bağlanırlık (UEEB) sistemlerinde görülüyor.

Örnek vermek gerekirse; United’ın 787 siparişi verirken, UEEB ve koltuk seçimini o anki mevcut 787 katalogu üzerinden yapmıştı.

Katalogun hazırlanma tarihi ise çok daha eskiye gidiyor.

O tarihten günümüze ise özellikle UEEB tarafında bir çok teknolojik yenilik gerçekleşti.

Mesela 787 muadili uçaklarda internet bağlantısının olmaması, yolcular açısından kesinlikle düşünülemeyen bir olgu.

Eskiden az sayıda havayolu şirketinde bulunan bir özellikken, artık economy class koltuklarının arkasında bir UEEB ekranı bulunması neredeyse bir standart haline geldi.

B/E Aerospace tarafından üretilen Pinnacle adlı koltuklar ve bunlara entegre edilen Panasonic Avionics Eco 9i tipi monitörler, bu duruma güzel bir örnek teşkil ediyor.

Zaten United, filosundaki mevcut Boeing 767-400’lerin economy class’ını bu ikili ile yeniliyor ve aynı sistemi 787 için de talep ediyor.

Ancak Boeing, zaten hayli gecikmiş olan teslimat tarihini daha da öteleyecek herhangi bir değişikliği kabul etme konusunda tabii olarak mütereddit davranıyor.

Şu anki gidişata göre, United’ın yeni Boeing 787’lerinde modern koltuk ve UEEB ekranları olma ihtimali hâlâ varken, internet bağlantısı ilk aşamada kesinlikle olmayacak gibi görünüyor.

United-787-DreamlinerUnited Airlines Boeing 787 Dreamliner

United, 787’yi üç kabin sınıflı olarak tasarladı.

Busines Class’ta 36 koltuk bulunurken, Economy Plus’ta 72 ve Economy’de 111 olmak üzere toplam 219 koltuk yer alacak.

Economy’de 32 inç olan diz mesafesi, Economy Plus’ta 35 inç’e çıkıyor.

İlk aşamada ABD iç hatlarında kullanılacak olan uçak, uluslararası ilk seferini Denver ile Tokyo (Narita) arasında gerçekleştirecek.

Dreamliner’ı ilk kullanan şirket olan ANA ise iki sınıflı bir kabin düzenini tercih etmişti.

ANA’nın uçağında, Business Class’ta 46 ve Economy’de 112 olmak üzere sadece 158 koltuk bulunuyor.