Airbus A380 henüz proje aşamasındayken, 2003 yılında resmî yolcu seferlerine başlaması hedefleniyordu.
Fakat bu dev tayyarenin ilk test uçuşunu ancak 27 Nisan 2005 tarihinde gerçekleştirilebilmişti.
Singapore Airlines bayrağı altında ilk resmî yolcu seferi yapıldığında ise tarih 24 Ekim 2007’ydi.
Şimdi gelin, işte o proje dönemine hızlıca geri dönelim.
ICAO Journal’ın Eylül 1997 sayısının kapak haberi, o zaman için A3XX olarak adlandırılan A380’in, devasa ebadı sebebiyle havalimanlarına yapacağı planlama ve tasarım etkilerine ayrılmış.
73 metreyi bulan uzunluÄŸu, 80 metrelik kanat açıklığı, 24.5 metrelik yüksekliÄŸi ve 569 tonluk maksimum kalkış ağırlığı ile ÅŸu an için en büyük yolcu uçağı unvanını elinde bulunduran Airbus A380’in, havalimanlarının çehresini deÄŸiÅŸtirmesi kaçınılmazdı.
ICAO Journal’ın haberinde; pist geniÅŸliÄŸi, apron sahası, taksi yolları, yolcu köprüleri, park alanları, meydan zemininin taşıyabileceÄŸi maksimum ağırlık gibi bir çok noktada, A380’e göre deÄŸiÅŸiklikler yapılması gerektiÄŸi vurgulanmış.
Haberde özellikle, havalimanlarının teknik özelliklerinin nasıl deÄŸiÅŸeceÄŸi ve bu güncellemelerin ICAO’nun resmî dokümanlarında (Annex 14 – Aerodromes) ne ÅŸekilde yer alacağına deÄŸinilmiÅŸ.
Sadece meydan tarafı deÄŸil, yolcu terminallerinin de A380’e göre yeniden yapılandırılması gerektiÄŸi yine aynı haberde yer alan bir baÅŸka konu baÅŸlığı.
500’den fazla yolcunun aynı uçaÄŸa binecek ve uçaktan inecek olduÄŸu düşünüldüğünde, süper jumbonun sefer yaptığı havalimanlarının, buna özel kapıları (gate) ve yolcu bekleme alanlarının olması gerektiÄŸi aÅŸikâr.
Teknoloji gelişiyor, dünya küreselleştikçe havayolu seyahatine olan talep artıyor.
Yeni uçak modelleri, yeni havalimanları her zaman gündemde kalmaya devam ediyor; devam edecek.
Nasıl ki ilk yolcu jetlerinden olan Boeing 707 ve DC-8, 1960’lı yıllarda havalimanlarının yeniden tasarlanmasını mecbur kıldıysa, A380 ve gelecekteki muhtemel yeni uçaklar da günümüz meydanlarını ÅŸekillendirmeyi sürdürecek.