Üsküp Büyük İskender Havalimanı (Kasım 2011)

Üsküp Havalimanı’na TAV Damgası

Havayolu 101 ekibi olarak altı yıl aradan sonra yeniden ziyaret ettiğimiz Üsküp’te bir çok şey eskisi gibi dururken, kente havayolu ile ulaşanları artık büyük bir sürpriz karşılıyor.

Türkiye’nin havalimanı inşası ve işletmeciliği konusundaki lider firması TAV tarafından geçtiğimiz Eylül ayının başında hizmete açılan Üsküp Büyük İskender Havalimanı’nın yeni terminal binası, Balkanlar’daki diğer havalimanlarını bilenler için söylüyorum; gerçekten görülmeye değer.

Üsküp Büyük İskender Havalimanı (Kasım 2011)
Üsküp Büyük İskender Havalimanı (Kasım 2011)

2008 yılında Makedonya Hükümeti ile TAV arasında varılan anlaşma sonucunda, Üsküp ve Ohrid havalimanlarının TAV tarafından yenilenerek 20 yıllığına işletilmesine karar verilmişti.

2010 yılının Mart ayında Üsküp Havalimanı’nın işletmesini üstlenen TAV, yaklaşık 100 milyon Euro’luk bu yatırımla limanın kapasitesini yıllık 4 milyon yolcuya yükseltti.

40.000 m²’lik bir alana sahip yeni terminalde 23 check-in bankosu ve 6 adet körük bulunuyor.

Bunların yanı sıra yeni bir otopark, idare binası, kargo bölümü, 25.000 m²’lik apron sahası ve pistin 2.950 metreye uzatılması da TAV tarafından gerçekleştirilen yenileme projesine dahil edildi.

Üsküp Büyük İskender Havalimanı (Kasım 2011)
Üsküp Büyük İskender Havalimanı (Kasım 2011)

Acı ama gerçek; bilenler bilir, Büyük İskender Havalimanı’nın eski hali tam manasıyla bir otobüs terminalini andırmaktaydı.

Yeni terminal sayesinde sadece meydanın yolcu kapasitesi artırılmıyor, bir bakıma Makedonya’nın imajı da düzeltilmiş oluyor.

Üsküp’e gelen turistler en azından kente giriş – çıkış yaparken bir Avrupa kentinde olduklarını hissedebilecek. 🙂

Limana sefer yapan havayolu şirketlerinin arasında, Türk Hava Yolları’nın yanı sıra Lufthansa, Austrian, SAS, Swiss, British Airways, Iberia, Wizz Air gibi bir çok Avrupalı taşıyıcı bulunuyor.

Üsküp’e tarifeli sefer düzenleyen şirketlere en son katılan ise 15 Ağustos 2011 tarihinden itibaren İstanbul ve İzmir’den bu kente uçmaya başlayan Pegasus olmuştu.

Zaten Üsküp’ün caddelerinde Pegasus’un reklamlarını görmek mümkün.

2010 yılında, 2009’a nispeten %14 oranında bir artışla 685.000 yolcuya hizmet veren Üsküp Büyük İskender Havalimanı’nın 2011 yılında da yaklaşık %10’luk bir büyüme oranına ulaşması bekleniyor.

Umarım Balkanlar’ın en az gelişmiş bölgelerinden bir tanesi durumundaki Makedonya’da şartlar kısa sürede iyileşir ve Üsküp Havalimanı bu değişimin bir simgesi haline gelir.

Yazımızı TAV’ın sloganıyla bitirelim:

“Live, Smile and Fly!”

🙂


Posted

in