Haziran ayında, havayollarının planladığı koltuk kapasitesine göre dünyanın en yoğun havalimanı, Atlanta Hartsfield-Jackson (ATL) olacak.
Atlanta’nın kapasitesi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3 düştü. Bunun en önemli sebebi, geçen ay başında Spirit Airlines’ın uçuşlarını tamamen durdurması.
OAG’nin sağladığı kapasite verisine göre ikinci sırada Chicago O’Hare (ORD), üçüncü sıradaysa Dallas Fort/Worth (DFW) havalimanları yer alıyor. Bu iki havalimanındaki kapasite artışları sırasıyla 6 ve 2 puan mertebesinde gerçekleşti.
Haziranda özellikle, Çinli havalimanlarının yükselişi dikkat çekiyor.
Şanghay Pudong (PVG) ve Guangzhou Baiyun (CAN), yedi ve sekizinci sıralara yerleşerek, geçen yılın aynı ayına göre ikişer sıra yükseliş kaydetti.
Planlanan kapasite artışı her iki havalimanında da yüzde 3’ü buldu.
ABD + İsrail – İran savaşından etkilenen Dubai Havalimanı ise zirvedeki 10’un içinde yer alamadı.

Her zaman belirttiğim gibi, sivil havacılık sektörünün baş rol oyuncuları, havayolları.
Dubai Havalimanı, Emirates’in; Atlanta, Delta’nın Tokyo Haneda ise JAL ve ANA’nın hub’ı niteliğini taşıyor.
Yani temelde, bir havalimanındaki hâkim havayolunun büyümesi, söz konusu havalimanındaki yolcu sayısının artmasını sağlıyor.
Benzer durum ülkemizde İstanbul İGA Havalimanı (IST) için de geçerli.
THY’nin hub’ı olan İGA, millî taşıyıcımızın uçuş sayısını azaltması sonucunda, yüzde 7’lik bir kapasite kaybı yaşayarak üç sıra geriledi ve dokuzuncu sırada yer aldı.
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ysa, aylık bazda yüzde 2’lik büyümeyle Avrupa’da 9. sıraya yükseldi.
