Bogota Havalimanı’nda “Gümrük Ön İşlem” Uygulaması Başlayacak

Kolombiya’nın başkenti Bogota’daki El Dorado Havalimanı (IATA: BOG, ICAO: SKBO), ABD’ye seyahat eden yolculara yönelik olarak yakın bir gelecekte gümrük ön işlem (Custom Pre-clearance) uygulamasına başlamayı planlıyor.

Söz konusu uygulama devreye girdiğinde Bogota Havalimanı, Güney Amerika kıtasında bu hizmetin verildiği ilk nokta olma ünvanını kazanacak.

ABD’li ve Kolombiyalı yetkililer arasında 2018 yılının Kasım ayından bu yana devam eden görüşmeler çerçevesinde, en geç 2020 yılı sonuna kadar gümrük ön işlem sisteminin başlatılması hedefleniyor.

Bu iş için havalimanlarında belli bir bölgenin ayrılması gerekiyor.

Halihazırda Bogota Havalimanı’nda devam eden genişleme çalışmaları kapsamında bu yönde bir planlama yapılabileceği belirtiliyor.

Trump Destekliyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük ön işlem uygulamasına destek verdiği biliniyor.

Zira bu sayede, ABD’ye girmesi uygun görülmeyen yolcular, daha çıkış noktasındaki havalimanında tespit edilerek uçuştan men ediliyor.

Trump’ın iş başına gelmesinde de önce, ABD Yurtiçi Güvenlik Bakanlığı, 2015 yılında yaptığı bir duyuruyla ülke dışındaki havalimanı gümrük ön işlem noktalarının sayısını artıracağını açıklamıştı.

Dokuz ülkeden, on farklı havalimanı, ABD’nin genişleme listesinde yer alıyordu:

Belçika, Dominik Cumhuriyeti, Hollanda, İngiltere (Londra Heathrow ve Manchester), İspanya, İsveç, Japonya, Norveç ve Türkiye.

Ancak ABD Başkanı Donald Trump’ın “göçmenler” konusundaki yaklaşımı, Hollanda hükûmetini kızdırmıştı.

Hollanda, ABD ile, Amsterdam Schiphol Havalimanı’nda devreye sokulması düşünülen gümrük ön işlem (pre-clearance) uygulamasına ilişkin olarak bir süredir yaptığı görüşmeleri iptal ettiğini açıklamıştı.

Zaten günümüz itibarıyla ABD’nin 2015 yılındaki ülke listesinden hiç birinde gümrük ön işlem uygulaması başlatılmış değil.

“Gümrük Ön İşlem” Uygulaması Nedir?

“Custom Pre-Clearance” olarak adlandırılan uygulama ilk olarak 1952 yılında Toronto’da başlatılmıştı.

Bu uygulama sayesinde yolcular, ABD’ye gitmek üzere uçağa bindikleri havalimanlarında pasaport ve güvenlik kontrollerini yaptırarak, ciddi oranda zaman tasarrufu yapabiliyorlar.

Bu işlemi üstlenmiş olan havayolu şirketlerinin uçakları, ABD’deki havalimanlarında iç hat terminallerine yanaşıyor ve yolcular, ABD’deki uzun pasaport kuyruklarında beklemekten kurtuluyor.

Uygulamanın temelinde ise, güvenlikle ilgili muhtemel sorunları ABD topraklarından uzak tutma anlayışı bulunuyor.

Günümüz itibarıyla bu hizmet, çoğunluğu ABD çevresinde olan az sayıda ülkedeki hava ve deniz limanlarında veriliyor.

Kanada’daki sekiz havalimanının yanı sıra, İrlanda’da Dublin ve Shannon havalimanları ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden Abu Dabi Havalimanı da aynı uygulamaya sahip.

ABD Gümrük Ön İşlem Noktası @ Dublin Havalimanı

Gümrük ön işlem uygulamasını kabul edecek ülkelerde, ABD’li memurlar tarafından yürütülecek gümrük kontrol işlemleri için özel bir alan tahsis edilmesi ve bu yüzden de havalimanı terminallerinde yeni bir yer düzenlemesi yapılması gerektiğini unutmamak gerekiyor.

Bu hizmetin maliyetinin çok büyük oranda, ABD’den ziyade ev sahibi konumunda bulunan ülke tarafından karşılandığını hemen ilave edelim.

Cranky Flier adlı web sitesindeki bir bilgiye göre Abu Dabi’deki özel bölgenin yıllık işletim maliyeti yaklaşık 3.500.000 USD ve ABD bunun sadece 500.000 USD’lik bölümünü üstleniyor.

Geri kalan maliyet, Etihad Airways tarafından karşılanıyor.

Gümrük Ön İşlem @ Abu Dabi Havalimanı

Özellikle aktarmalı olarak seyahat eden yolcu sayısının fazla olduğu havalimanları için bu uygulamayı tavsiye etmediğimizi hemen ekleyelim.

Zira ABD’ye giriş kontrollerinin mesela Abu Dabi Havalimanı’nda yapılıyor olması, burayı kullanan transfer yolcuların iki uçuş arasındaki bağlantı süresinin artırılmasını gerektirebilir.

Veya Lizbon’dan yola çıkıp Amsterdam üzerinden ABD’ye seyahat eden bir KLM yolcusu, mevcut durumda bir saat içerisinde bağlantılı uçuşunu yakalayabilirken, gümrük ön işlem uygulamasının devreye girmesi halinde bu sürenin iki saate kadar çıkması ve dolayısıyla havayolu şirketinin bağlantı yapısını olumsuz yönde etkilemesi muhtemel görünüyor.

Hangi Havalimanlarında Var?

Ülke Havalimanı
Kanada Calgary
Edmonton
Halifax
Montreal Trudeau
Ottawa MacDonald-Cartier
Toronto Pearson
Vancouver
Winnipeg
İrlanda Dublin
Shannon
BAE Abu Dabi