Amerikan Havayollarının Çinlilere İtirazı Yeniden Gündeme Geldi

ABD’li havayollarının, Çinli taşıyıcılara olan itirazı yeniden gündeme geldi.

American Airlines, Delta Air Lines ve United Airlines adına bir açıklama yapan Airlines for America adlı grup, Air China’ya verileceği söylenen yeni uçuş iznine karşı çıktı.

Zira Ukrayna – Rusya savaşının başlamasından bu yana yani yaklaşık dört buçuk yıldır Sibirya hava sahası Batılı ülkelerin havayollarına kapalı olduğundan, Amerikalı taşıyıcıların ülkenin doğu kıyılarından Çin’e uçması ticarî açıdan imkânsız hale gelmiş durumda.

Air China ve United Airlines'ın Los Angeles - Pekin uçuşlarının rotaları (Ekim 2025)
Air China ve United Airlines’ın Los Angeles – Pekin uçuşlarının rotaları (Ekim 2025)

Buna karşılık, Çinli taşıyıcılar hâlâ bazı ABD uçuşlarında Rusya hava sahasını kullanarak Amerikalı rakiplerine karşı avantaj elde ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasında yapılması planlanan görüşme çerçevesinde, Air China’nın Pekin ile New York ve Washington arasında yeni uçuşlar başlatmasına izin verileceği iddia ediliyor.

Bununla birlikte, Air China’nın sadece Şi Cinping’in ziyareti sebebiyle iki uçuş yapıp bırakacağı da söyleniyor.

İşte itiraz edilen şey tam da bu. Söz konusu uçuşların charter statüsünde gerçekleştirileceğinin açık bir biçimde ifade edilmesi isteniyor. Zira aksi durumda bu uçuşların kalıcı hale getirilebileceği belirtiliyor.

Öte yandan, geçen sene ekim ayında bu konuyla ilgili oldukça sert bir önerinin gündeme getirildiğini fakat kabul görmediğini de hatırlatalım.

ABD Ulaştırma Bakanlığı, taraflar arasındaki sivil havacılık anlaşmasına göre, ABD ile Çin arasında yapılacak uçuşlarda kullanılacak rotaların, her iki ülke havayollarına da açık olması gerektiğini vurgulayarak, Rusya hava sahasını kullanan Çinli havayollarının seferlerinin yasaklanabileceğini duyurmuştu.

Öte yandan benzer bir haksız rekabet, Avrupa ile Çin arasındaki uçuşlarda da yaşanıyor. Çok sayıda Avrupalı taşıyıcı, uzayan rotalar ve artan maliyetler sebebiyle Doğu Asya’ya olan seferlerini ya azaltmış ya da tamamen durdurmuştu.