ABD’deki Havalimanlarında, Ayakkabı Çıkarma Mecburiyeti Kaldırıldı

ABD’deki havalimanlarından seyahat etmiş olanlar bilir.

Güvenlik kontrolünde, ayakkabılarınızı çıkarıp tıpkı metal eşyanız gibi ayrı bir kutuya koyup X-ray cihazından geçirmeniz gerekir. (12 – 75 yaş arası yolcular)

Çoğu kişi için son derece zahmetli olan bu uygulamanın sonuna gelindi.

ABD'deki havalimanlarındaki ayakkabı kontrolü sona erdi (8 Temmuz 2025)
ABD’deki havalimanlarındaki ayakkabı kontrolü sona erdi (8 Temmuz 2025)

Amerikan Ulaştırma Güvenliği kurumu (Transportation Security Administration (TSA)), dün (8 Temmuz 2025) itibarıyla bu kuralı kaldırdı.

Ayakkabıları Çıkartma Kuralı Neden Başlamıştı?

Söz konusu kural, 2006 yılında İngiltere’de ortaya çıkarıldığı iddia edilen genişçe bir sabotaj girişiminin ardından getirilmişti.

İngiliz polisinin yürüttüğü çok kapsamlı bir istihbarat çalışması kapsamında 9 Ağustos 2006 gecesi gerçekleştirilen operasyonda, 24 kişi göz altına alınmıştı.

Bu kişilerin, meyve suyu görünümünde sıvı patlayıcı hazırladıkları ve ABD ve Kanada’ya giden uçaklara binerek sabotaj yapacakları iddia edilmişti. Birbirlerine yakın saatlerde Londra Heathrow Havalimanı’ndan kalkacak tam yedi uçuşun hedeflendiği belirtilmişti.

Güvenlik kontrolü
Güvenlik kontrolü

Bu gelişme üzerine başta İngiltere ve ABD olmak üzere bir çok ülke, yolcuların yanlarında uçağa alabilecekleri sıvı miktarına kısıtlama getirmişti. Bu aşamadan sonra ABD’de ayrıca, güvenlik kontrollerinde yolcuların ayakkabılarını çıkartması da zorunlu olmuştu.

Bu olaydan daha önceyse, 22 Aralık 2001 tarihinde, Richard Reid adlı bir kişi Paris – Miami seferini yapan American Airlines (Flight 63) uçağına ayakkabısına sakladığı patlayıcıyla binmiş ve sabotaj girişimi başarısız olmuştu.

Richard Reid, yolcular tarafından zapturapt altına alınmış ve uçak, Boston’a acil iniş yapmıştı.