Azul x Airbus A320 (Disney Livery)

Brezilya’nın Üç Büyük Havayolu da “Chapter 11” Korumasında

Brezilya’nın önde gelen havayolu şirketlerinden Azul, ABD’de Chapter 11 kapsamında iflas koruma başvurusu yaparak, son beş yıl içinde aynı yola başvuran LATAM Airlines Group ve GOL’ün izinden gitti.

Böylece Brezilya’nın üç büyük havayolu şirketi de aynı hukuki sürecin birer parçası hâline geldi.

Azul aslında bu süreci Chapter 11’e varmadan çözmek için ciddi adımlar atmıştı.

2023 ve 2024 yıllarında borçlarının yeniden yapılandırılması için büyük çaplı anlaşmalar imzalayan şirket, döviz kuru baskısı, tedarik zinciri sorunları, uçak teslimat gecikmeleri, yerde tutulan uçaklar ve beklenen ancak gelmeyen devlet desteği gibi sorunlar nedeniyle sonunda ABD mahkemesinin korumasına sığınmak zorunda kaldı.

Analist Savanthi Syth’e göre, şirketin bu kararı almasındaki temel etken, COVID-19 sonrası biriken yükümlülüklerin ve Brezilya Reallinin değer kaybının faiz giderlerinde 2019’a göre yüzde 750 artışa yol açmasıydı.

Azul’un Yeniden Doğuş Planı

Azul, geçtiğimiz yılın sonunda leasing firmaları ve üreticilerle 547 milyon dolarlık bir borç azaltım anlaşmasına varmasına rağmen, net borç yükü 2025’in ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 50 arttı.

Chapter 11 süreci kapsamında ise önemli destekçiler devreye girdi.

Azul x Airbus A320 (Disney Livery)
Azul x Airbus A320 (Disney Livery)

United Airlines ve American Airlines, belirli koşullara bağlı olarak toplam 300 milyon dolara kadar çıkabilecek bir sermaye yatırımı sözü verdi. Şirketin en büyük uçak kiralayacısı AerCap ile yapılan anlaşma sayesinde, 2025 – 2030 yılları arasında yıllık 334 milyon dolarlık nakit akışı tasarrufu sağlanması bekleniyor.

Üretici ve kiracılardan gelen toplam katkının ise beş yıllık dönemde ortalama 275 milyon dolara ulaşacağı öngörülüyor.

Azul ayrıca 1,6 milyar dolarlık borç temelli finansman (DIP) paketiyle hem mevcut borçlarını yeniden yapılandıracak hem de 670 milyon dolarlık yeni kaynak elde edecek. Şirket, Chapter 11 sürecinden 950 milyon dolarlık sermaye yatırımıyla çıkmayı ve bu süreci Şubat 2026’ya kadar tamamlamayı hedefliyor.

Filosunu Küçültecek, Büyümesini Yavaşlatacak

Azul’un iş modeli, Brezilya’nın ücra köşelerine Cessna Caravan’lardan geniş gövdeli Airbus A330’lara uzanan çeşitli uçaklarla ulaşmak üzerine kurulu.

Ancak yeniden yapılandırma planı kapsamında filo büyüklük hedefleri azaltılacak. 2025’teki 201 uçak planından 170’e, 2027’de ise 218 uçaktan 172’ye düşüş öngörülüyor.

2025 – 2029 dönemindeki ortalama kapasite artış oranı da yıllık bazda yüzde 11’den yüzde 3,8’e çekilecek. Şirket, bu yavaşlamanın genel riski, kur etkisini ve borçluluğu azaltacağını düşünüyor.

Halihazırda Brezilya genelinde 160 noktaya uçan ve rotalarının yüzde 82’sinde tek başına faaliyet gösteren Azul, ülke havacılığının büyümesinde önemli bir pay sahibi.

Şirket Başkanı Abhi Shah, 2008’de 50 milyon olan iç hat yolcu sayısının bugün 100 milyona ulaştığını ve bunun 30 milyonunun Azul tarafından taşındığını vurguluyor.

GOL ile Birleşme Rafa Kalktı

Ocak 2025’te Azul ve GOL’ün çatı şirketi Abra Group arasında imzalanan birleşme niyet mektubu büyük ses getirmişti.

Ancak Azul’un kendi iflas koruma sürecine girmesiyle bu plan şimdilik rafa kaldırıldı. Analist Syth’e göre, Azul yönetimi hâlâ bu birleşmenin stratejik faydalarına inanıyor, ancak bunun başarının olmazsa olmazı olmadığını da dile getiriyor.

Geçtiğimiz yıl sonunda yaptığı açıklamada mâli açıdan yeniden yapılandırmanın tamamlandığını ve artık geleceğe odaklanacaklarını belirten CEO John Rodgerson, Chapter 11 başvurusu sonrası yaptığı açıklamada da şirketin uçmaya devam edeceğini ve bu sürecin Azul’u her anlamda daha güçlü bir havayolu hâline getireceğini iddia etti.