New York JFK Havalimanı - Terminal 1

ABD, Uçak Yolcularını Korumaya Kararlı

Amerikan federal yönetimi, uçak yolcularını bilet iadesi konusunda korumaya yönelik adımlar atmaya devam ediyor.

ABD Ulaştırma Bakanlığı geçen hafta, havayolu ilave ücretlerinin (airline fee) önceden açıklanmasını gerektiren ve iptal edilen uçuşların yanı sıra geciken bagajlar veya uçak içi Wi-Fi gibi çalışmayan hizmetler için hızlı nakit iadesini zorunlu kılan yeni kuralları kesinleştirdi.

Yaklaşık üç yıldır üzerinde çalışılan kurallar, havayolları ve bilet acentelerinin, yolculara bagaj veya değişiklik ve iptal ücretlerini önceden bildirmelerini gerektirecek.

Bakanlık, yolcuların, ilave ücretlerden yılda 543 milyon dolar tasarruf etmesinin beklendiğini söyledi.

Başkan Joe Biden son iki yıldır havayolu sektörünü bu konuda defalarca eleştirmişti.

Biden, geçen çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Havayolları çoğu zaman geri ödemeler konusunda ayak sürüyor ya da gereksiz ücretlerle insanları kazıklıyor” diyerek yeni kuralların “yolculara borçlu oldukları zaman otomatik geri ödeme yapılmasını sağlayacağını ve onları sürpriz ilave ödemelerden koruyacağını” belirtti.

Yeni kurallar, havayolu şirketlerinin ve bilet acentelerinin, ücret ve program bilgilerinin online olarak gösterildiği tam ücretin yanı sıra ekstra hizmet ücretlerini de açıklamalarını gerektiriyor.

Geri ödeme kuralları, hava durumu da dahil olmak üzere, sebebi ne olursa olsun taşıyıcılar tarafından iptal edilen uçuşlar için geçerli.

Fakat yolcular, yeniden rezervasyon yaptırmaları ve başka bir uçuşla seyahat etmeleri halinde geri ödeme alma hakkına sahip olmayacak.

Hükümet ayrıca, iç hat uçuşlarının varışından itibaren 12 saat veya dış hat uçuşlarının varışından itibaren 15 ila 30 saat içinde teslim edilmeyen bagajların yanı sıra çalışmayan veya sağlanmayan hizmetler için de havayollarının ilgili ücretleri iade etmesini zorunlu kılacak.

Havayolları, uçuşların iptal edilmesi halinde derhal ve otomatik olarak geri ödeme yapacak.

ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, yolcuların iptal edilen uçuşlar için yedi gün içinde para iadesi alacaklarını; havayollarının artık söz konusu iade işlemi için yolculara kupon veremeyeceğini özellikle vurguladı.


Posted

in

Tags: