CLEAR

Kaliforniya, Öncelikli Geçiş Uygulamasını (CLEAR) Yasaklamak İstiyor

ABD’nin Kaliforniya eyaleti, havalimanlarındaki öncelikli güvenlik kontrol uygulamasını (CLEAR) yasaklamak istiyor.

Bu konuda sunulan yasa tasarısının temelinde, eşitlik ilkesi yatıyor.

CLEAR uygulamasıyla, nispeten varlıklı olan kişilerin, güvenlik taraması yapılmasını bekleyen yolcuların önüne geçmesine izin verildiğine dikkat çekiliyor.

Yasa tasarısını hazırlayan Demokrat Senatör Josh Newman, CLEAR abonesi olan kişilerin, diğer yolcular beklerken TSA kuyruğunun önüne geçirilmesinin temel bir eşitlik sorunu olduğunu iddia ediyor.

Gelgelelim, eyalet senatosunun Ulaştırma Komitesi’nde dün görüşülen yasa tasarısı, önemli bir değişiklik yapılarak kabul edildi.

Buna göre, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren, Kaliforniya’daki havalimanları, güvenlik kontrol noktalarından ücret karşılığında ayrıcalıklı geçiş sunulmasına imkân veren yeni bir anlaşma imzalayamayacak.

Mevcut anlaşmalar ise yürürlükte kalmaya devam edecek.

Yasa tasarısı bir sonraki aşamada senatoda görüşülecek. Burada da kabul edilmesi halinde, Kaliforniya Valisi Gavin Newsom’un onayına sunulacak.

CLEAR
CLEAR

ABD’de 2010 yılından bu yana devrede olan CLEAR, günümüz itibarıyla 50 kadar havalimanında uygulanıyor.

Yıllık 189 USD üyelik ücreti karşılığında bu imkândan faydalanmak mümkün oluyor.

Üye olmak isteyenlerin parmak izinin veya retina haritasının alındığı bu özel geçiş uygulamasının TSA Pre‘ye göre en önemli farkı, CLEAR üyesi yolcunun, hangi havayolu şirketi ile seyahat ederse etsin, öncelikli geçişten faydalanabiliyor olması.

Bunun yanı sıra yolcu, güvenlik kontrolü sırasına geldiğinde, doğrudan sıranın en önüne geçme hakkına sahip.

Ayrıca kontrol sürecinde yolcuya, bir CLEAR çalışanı eşlik ediyor.

Yolcu aynı zamanda TSA Pre üyesi ise, bu uygulama için ayrılmış olan sıranın en önüne geçiyor ve bu sayede ciddi bir zaman tasarrufu elde ediyor.