Amerikalı Havayolları, Çin’e Daha Fazla Uçuş Hakkı Verilmemesini İstedi

Önde gelen Amerikalı havayolları, Çinli taşıyıcılara daha fazla uçuş hakkı verilmesine karşı çıkıyor.

Söz konusu havayolu şirketleri, jeopolitik gelişmeler de dahil olmak üzere mevcut ortamın, iki ülkenin taşıyıcılarına eşit fırsat vermediğini düşünüyor.

Konuyla ilgili olarak Airlines for America, Air Line Pilots Association, Allied Pilots Association ve Association of Flight Attendants adlı kurumlar, Biden yönetimine ortak bir mektup gönderdi.

Mektupta, ABD’li taşıyıcıların Çin’in pandemi sırasında uyguladığı kuralların sonuçlarıyla yüzleşmeye devam ettiği belirtiliyor ve Çin’in mevcut politikaları, rekabet karşıtı olarak nitelendiriliyor.

Çin havacılık pazarının ABD’de büyümesinin kontrolsüz ve pazarda erişim eşitliği kaygısı olmadan devam etmesi halinde, bu durumun Amerikalı çalışanlar ve şirketlerin aleyhine olacağına dikkat çekiliyor.

Çin - ABD
Çin – ABD

Hatırlanacağı üzere, Covid-19 krizi sırasında iki ülke arasında tamamen durdurulan yolcu uçağı uçuşlarına, krizden sonra bile bir hayli yavaş bir biçimde ve kademeli olarak izin verilmişti.

Uzunca bir süre haftada sadece 12 adet olan yolcu uçağı uçuşu sayısı, 1 Eylül 2023’te 18 adet, 29 Ekim 2023’teyse 24 adede yükseltilmişti.

9 Kasım 2023’ten itibaren 35 adede çıkarılan uçuş sayısı, 31 Mart 2024’ten itibarense 50 adet olarak güncellenmişti. (Buna göre, iki ülkenin taşıyıcıları haftada toplam 100 uçuş yapabiliyor)

Pandemiden önce haftalık toplam uçuş izni sayısının 300’den fazla olduğu düşünüldüğünde, bu iki dev ülke arasındaki sivil havacılık pazarının nasıl bir daralmayla karşı karşıya kaldığı daha iyi anlaşılıyor.

Anlaşılan o ki Amerikalı havayolları, en azından şimdilik Çin pazarına pek odaklanmak istemiyor.