Çin - ABD

ABD ile Çin Arasındaki Uçuş Sayısı Artırılacak

ABD ile Çin arasındaki uçuş sayısının artırılmasına karar verildi.

Taraflar arasında varılan mutabakata göre halen haftada 12 adet olan yolcu uçağı uçuşu sayısı, 1 Eylül’den itibaren 18 adede çıkarılacak.

Bu sayı, 29 Ekim’den sonra 24 olacak. Diğer bir deyişle, Amerikan ve Çinli havayollarının haftalık toplam uçuş hakkı, 48’e yükselecek.

Böylece bir kaç ay içerisinde, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki uçuş sayısı ikiye katlanacak.

ABD – Çin ilişkileri uzunca bir süredir son derece gergin seyrediyor. Sivil havacılık sektöründe yaşanan bu son olumlu gelişme, ABD Dışişleri Bakanı Anthoy Blinken’in geçen haziran ayında Çin’e düzenlediği diplomatik ziyaretin bir meyvesi şeklinde değerlendiriliyor.

Gelgelelim, pandemi öncesinde haftalık toplam uçuş izni sayısının 300’den fazla olduğu düşünüldüğünde, bu iki dev ülke arasındaki sivil havacılık pazarının nasıl bir daralmayla karşı karşıya kaldığı daha iyi anlaşılıyor.

ABD - Çin
ABD – Çin

Öte yandan bu kararın, Çin’in geçen hafta perşembe günü, aralarında ABD, Avustralya, Güney Kore ve Japonya’nın da bulunduğu bir grup ülkeye daha, Covid-19 salgını sebebiyle başlattığı grup tur yasağını kaldırmasının hemen ardından gelmesi dikkat çekici.

Pandemi öncesinde küresel turizm sektörünün en önemli motorlarından bir tanesi niteliğini taşıyan Çinli turistlerin, bu kararla birlikte yurt dışı tatil destinasyonlarına daha fazla seyahat etmesi bekleniyor.

Şu âna kadar basına yansıyan bilgilere göre Air China, Pekin – Los Angeles uçuşları için başvuruda bulundu.

Bunun yanı sıra United Airlines, Pekin ve Şanghay uçuşlarını artırma yönünde karar aldı.

Lâkin ABD – Çin pazarının kriz öncesindeki seviyesine dönmesi için daha uzun bir yol gidilmesi gerekiyor.


Posted

in