CityAirbus

Yeni Nesil CityAirbus Tanıtıldı

Dünyanın önde gelen uçak üreticilerinden Airbus, kent içi hava ulaşımına (Urban Air Mobility) yönelik çalışmalarına devam ediyor.

Airbus bu çerçevede, bir süredir geliştirdiği ve tamamen elektrikli motorlara sahip olan (eVTOL) CityAirbus adlı aracın yeni nesil versiyonunu tanıttı.

Sekiz adet pervanesi, sabit kanatları ve V şeklinde bir kuyruğu bulunan CityAirbus, dört yolcu taşıyacak şekilde tasarlanmış.

CityAirbus
CityAirbus

Saatteki hızı 120 km olacak araç, ilk aşamada 80 km menzile uçabilecek. İki ton ağırlığındaki aracın kanat açıklığı ise 12 metre.

CityAirbus’ın tanıtım, Almanya’nın Donauwörth kentinde, eVTOL tipi araçların test edileceği yeni merkezin açılışıyla aynı zamana denk geldi.

Faaliyetlerine Aralık 2023’te başlayan yeni tesis, CityAirbus prototipinin bu yıl içinde yapılması hedeflenen ilk uçuşundan önce gerekli olan testler için kullanılacak.

Bu testler sekiz rotorlu elektrik motorlarının yanı sıra uçağın uçuş kontrolleri ve aviyonikler gibi diğer sistemlerini de kapsıyor.

CityAirbus
CityAirbus

Airbus’ın Kenti İçi Hava Ulaşımı Bölümü Başkanı Balkız Sarıhan yaptığı açıklamada, “CityAirbus NextGen’in ilk kez kullanıma sunulması, gelişmiş hava hareketliliğine ve gelecekteki ürün ve pazarımıza doğru attığımız önemli ve çok gerçek bir adımdır. Bunu gerçeğe dönüştürmemize yardımcı olan topluluğumuza, ekibimize ve dünyanın dört bir yanındaki ortaklarımıza teşekkür ederiz.” şeklinde konuştu.

CityAirbus
CityAirbus

Gelgelelim, Airbus’ın bu konuda uzunca bir süredir çalıştığını ve 2021 yılındaki bir duyuruda, CityAirbus prototipinin 2023 yılında ilk deneme uçuşunu yaparak 2025 yılında gerekli sertifikaları almayı hedeflediğinin belirtildiğini de unutmayalım.

Bakalım işler bu kez planlandığı gibi gidecek mi?


Posted

in