THY Teknik (İstanbul İGA Havalimanı)

THY ve Air Serbia, Teknik Bakım Merkezi Konusunda Görüşmeler Yapıyor

Türk Hava Yolları (THY) ve Air Serbia, ortaklaşa bir teknik bakım onarım (MRO) merkezi kurulmasına yönelik müzakerelerde bulunuyor.

Belgrad Nikola Tesla Havalimanı’nda kurulması planlanan tesis, temel olarak Air Serbia filosuna hizmet verecek.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Air Serbia CEO’su Jiri Marek, halihazırda uçaklarının teknik bakımlarını Avrupa’nın değişik yerlerinde gerçekleştirdiklerini ve filo büyüklüğü 30 uçağı geçtikten sonra bu işlemin Belgrad’da yapılması yönünde bir hedefleri olduğunu belirtti.

THY Teknik (İstanbul İGA Havalimanı)
THY Teknik (İstanbul İGA Havalimanı)

Jiri Marek ayrıca, proje çerçevesinde THY Teknik A.Ş.’nin yanı sıra diğer bazı MRO şirketleriyle de temasta olduklarını söyledi.

Bununla birlikte, böyle bir yatırımın kısa bir sürede tamamlanamayacağı da bir gerçek. Air Serbia bu yüzden, önümüzdeki bir kaç yılı kapsayan bir teknik bakım anlaşması imzalamak istiyor.

Şirket, THY Teknik’in İstanbul tesisinin yanı sıra İtalya’nın Napoli kentindeki Atitech tesislerini de kullanıyor. Filodaki ATR-72 tipi uçakların bakımıysa Sofya’daki Aero Technic bünyesinde gerçekleştiriliyor.

Aslında Belgrad Havalimanı’nda, eski Yugoslavya döneminden kalma Jat Tehnika adlı MRO firması bulunuyor. Bir zamanların efsanevî havayolu şirketi JAT’ın bir parçası olan Jat Tehnika, özelleştirme süreci çerçevesinde Air Serbia kurulurken ayrı bir firma olarak yoluna devam etmişti.

Fakat Air Serbia filosu Airbus’ın A319, A320 ve A330 tipi uçaklarıyla yenilenirken, Jat Tehnika buna ayak uyduramayınca, uçakların teknik bakımlarının farklı noktalarda yapılması zorunlu hale gelmişti.

Ekim 2023 itibarıyla Air Serbia’nın 27 uçağı ve 14 adet yeni uçak siparişi bulunuyor.


Posted

in

,