Cancun Havalimanı

Meksika’da Havalimanı İmtiyazlarında Değişiklik

Havalimanı işletme imtiyazlarında Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador (AMLO) tarafından yapılan değişiklik, ülkede sivil havacılık sektörünü karıştırdı.

5 Ekim’de kamuoyuna yansıyan gelişme sonrasında, havalimanı işletmecileri Grupo Aeroportuario del Pacifico (GAP), Grupo Aeroportuario del Sureste (Asur) ve Grupo Aeroportuario del Centro Norte (OMA), yatırımcıları temkinli olmaları yönünde ikaz etti.

Meksika Sivil Havacılık Kurumu’nun, havalimanı işletmelerinin yolcu başına tahsil ettiği harçları, önceden haber vermeden ve tek taraflı bir biçimde değiştirdiği belirtiliyor.

Havalimanı işletmecilerinin borsada işlem gören hisseleri, kararın duyulduğu gün içerisinde bir ara yüzde 44 gibi son derece yüksek oranda bir kayba uğradı.

Cancun Havalimanı
Cancun Havalimanı

Geçen hafta yapılan yeni bir açıklamaya göre ise havalimanı işletmecilerinin, cirolarından devlete aktardıkları payın yükseltildiği ortaya çıktı.

GAP, Asur ve OMA, yeni düzenlemeye göre yıllık cirolarının yüzde 9’unu devlete verecek. Bu oran daha önce, yüzde 5 mertebesindeydi.

Bu üç özel işletmecinin 2022 yılı ciroları sırasıyla 1,2 milyar USD, 786 milyon USD ve 654 milyon USD şeklinde gerçekleşmişti.

Aradan geçen üç haftalık süreye baktığımızda GAP ve OMA hisselerinin yüzde 30 civarında değer kaybettiği görülüyor.

AMLO, geçtiğimiz ağustos ayında düzenlediği bir basın toplantısında, havalimanı işletmecilerinin aşırı kâr ettiğini belirterek (yılda yüzde 50), bu konuda bir şeyler yapacağının sinyalini vermişti.

 Andrés Manuel López Obrador, Economy Class'ta seyahat ederken.
Andrés Manuel López Obrador, Economy Class’ta seyahat ederken.

Göreve geldiği 2018 yılından bu yana, israftan kaçınan bir devlet başkanı görüntüsü çizen AMLO, uçak seyahatlerini ticarî havayollarıyla ve Economy Class’ta yapıyor.

İktidara geldiğinde, kendisinden önce satın alınan Boeing 787 tipi başkanlık uçağı için “Ülkede bu kadar yoksulluk varken bu uçağa binmeye utanırım” demiş ve söz konusu uçağı bu yılın başlarında Tacikistan’a satmıştı.

AMLO bunun yanı sıra, 2010 yılında iflas eden ve o tarih itibarıyla dünyanın en eski havayollarından bir tanesi olan Mexicana’yı yeniden kurup, ucuz bilet fiyatlarıyla halkın hizmetine sunmayı hedefliyor.


Posted

in