Tahran İmam Humeyni Havalimanı

Tahran Havalimanı’nı Büyütme Projesini Çinliler Üstlendi

İran, Tahran İmam Humeyni Havalimanı’nın (IKA) genişletilmesi amacıyla Çinli bir şirketle anlaşma imzaladı.

IKA CEO’su Saeed Chalandari, anlaşma kapsamında, havalimanının ikinci etabının inşası için en az 2,7 milyar dolarlık yatırım yapılacağını açıkladı.

Chalandari, şirketin birçok yerli ve uluslararası müteahhitle yapılan yoğun görüşmelerin ardından projeyi yürütmek için Çin’i tercih ettiğini söyledi.

Havalimanının ikinci aşama geliştirme operasyonu kapsamındaki yeni terminalin idari operasyonu, önümüzdeki eylül ayı sonuna kadar başlayacak.

İran’ın en büyük havaalanı olan IKA, başkent Tahran’ın yaklaşık 25 kilometre güneybatısında bulunuyor. Havalimanı, dünya çapında 64 noktaya uçuşla 29 büyük uluslararası havayolu şirketine hizmet sunuyor.

İran, IKA’yı bölgesel bir havacılık merkezine dönüştürme projesini, ABD’nin uyguladığı yaptırımlar sebebiyle durdurmuştu.

Saeed Chalandari, Ulaştırma Bakanlığı’nın IKA’nın ikinci aşamasının geliştirilmesine yönelik fizibilite çalışmalarını tamamladığını belirterek, projenin havalimanının güneyinde yer alan arazide yürütüleceğini ve yeni terminalin 410 bin yolcu kapasitesine sahip olacağını sözlerine ekledi.

Tahran İmam Humeyni Havalimanı
Tahran İmam Humeyni Havalimanı

Aslında IKA’nın genişletilmesine ilişkin çalışmalar yıllar önce başlamış, İran’la Fransız AdP şirketi arasında 2016 yılında bir mutabakat zaptı imzalanmıştı.

Fakat İran’la Batı dünyası arasındaki diplomatik ilişkilerde esen olumlu rüzgârın bir anda tersine dönmesi, söz konusu mutabakatı boşa çıkarmıştı.

IKA’nın Mayıs 2004’teki açılışı da son derece olaylı gerçekleşmişti.

O dönemde bir Türkiye – Avusturya ortaklığı niteliğindeki TAV’ın inşa ettiği havalimanı yine TAV tarafından işletilecekti.

Fakat açılış günü İran Devrim Muhafızları havalimanına el koyarak bunu engellemiş; gerekçe olarak ise TAV’ın İsrail ile olan ticarî ilişkilerini göstermişti.

Aynı yıl içinde, Turkcell’in kazandığı mobil telefon ağı işletmesi ruhsatı da aynı gerekçeyle iptal edilmişti.

Bu sansasyonel gelişmelerin ardından IKA’nın tam açılışı ancak Nisan 2005’te yapılabilmişti.


Posted

in