Zengin Ruslar, Puket’e Hücum Etti

Ukrayna’ya saldırmasının ardından Rusya’dan ciddi bir kaçış olmuştu.

Çok sayıda Rus vatandaşı, başta Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere dünyanın dört bir yanına dağılmıştı.

Tabii bu kişilerin çok büyük bir bölümünün hâli vakti yerinde, zengin kişiler olduğunu söylemeye gerek yok.

Rusların akın ettiği noktalardan bir tanesi, Tayland’ın gözde tatil beldelerinden Puket Adası.

Yabancıların 2022 yılı boyunca Puket’te satın aldığı villa sayısı, bir önceki yıla nispeten yüzde 82 oranında artarak 338’e yükseldi. Bu villaların yarısı, Ruslar tarafından satın alındı.

Öte yandan, Ocak – Haziran 2023 döneminde Tayland’ı ziyaret eden Rus vatandaşı sayısı ise 791.574 adedi buldu. Bu sayı, geçen yılla kıyaslandığında yüzde 1.000 gibi astronomik bir artış anlamına geliyor.

Tayland’a giden Rusların yarısından fazlası, direkt bir biçimde Puket Havalimanı’na uçtu. Havalimanında yapılan anonslara Rusça da dahil edildi.

İş bununla da kalmadı ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un katıldığı bir törenle, temmuz ortalarında Puket’te bir Rus konsolosluğu bile açıldı.

Puket'te bir restoran
Puket’te bir restoran

Adanın dört bir yanını Kiril alfabesiyle yazılmış tabelalar sararken, marinalarında da Rus süper zenginlerinin tekneleri görülür oldu.

İlk anda yerel ekonomi için faydalı gibi görünen bu gelişmeler aslında alttan alta adanın dengesini bozmaya başladı. Gerek Taylandlı ve gerekse diğer milletlerden potansiyel yatırımcılar, Rus etkisi karşısında geri çekildiler.

Halk ise özellikle ev kiraları ve temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarında yaşanan enflasyon karşısında çaresiz kaldı. (Ne kadar da tanıdık!)

Rusya – Ukrayna savaşı devam ettiği sürece Tayland’da olduğu gibi Türkiye’de de bu sıkıntılar devam edecek gibi görünüyor.

Anlaşılan o ki gün gelip savaş bittiğinde, Ruslar geldikleri hızla Türkiye ve Tayland’dan geri dönerse, yeni bir çalkantının yaşanması kaçınılmaz.


Posted

in