Lufthansa - Airbus A321neo

Lufthansa Group, Rota Optimizasyonunda Yeni Bir Teknoloji Kullanacak

Lufthansa Group, rota optimizasyonu konusunda yeni bir teknoloji kullanmaya hazırlanıyor.

ADS-C EPP (Automatic Dependent Surveillance – Contract Extended Projected Profile) adı verilen sistem sayesinde uçaklar gerçek zamanlı olarak takip edilecek ve en verimli rotanın seçilmesi sağlanacak.

Bu sayede akaryakıt tüketiminin azaltılması ve dolayısıyla çevreye daha az karbondioksit salınması hedefleniyor.

Maastrict Hava Sahası

Uçağın konumunu anlık bir biçimde hava trafik kontrol kulesine iletecek ADS-C EPP sistemi ilk olarak, Lufthansa Group bünyesindeki havayollarının 2024 yılından itibaren teslim almaya başlayacağı A320neo ve A321neo tipi 65 adet uçakta kullanılacak.

Günümüz itibarıyla Airbus A320 ailesi ve A330neo tipi uçaklarda geçerli olan ADSC EPP, öncelikle Maastricht hava sahasında (MUAC) devreye alınacak ve en kısa sürede Avrupa’nın diğer bölgelerine de yaygınlaştırılacak.

Lufthansa Group’un öncülük ettiği bu sistemin, 2028 yılından itibaren Avrupa Birliği üyesi ülkelerde teslim edilecek tüm uçaklarda ve hava trafik kontrol sistemlerinde bulunması mecbur olacak.

Çevre ve verimlilik açısından sağladığı faydaların yanı sıra, bu sistem sayesinde Malaysia Airlines’ın MH370 sefer sayılı uçuşundaki gibi bir kaybolma durumu da yaşanmayacak.


Posted

in

,