Auckland Havalimanı

Qantas ve Air New Zealand, Auckland Havalimanı Genişleme Projesine İtiraz Etti

Qantas ve Air New Zealand, Auckland Havalimanı genişleme projesinin finansman yöntemine itiraz etti.

İki havayolu tarafından yapılan ortak açıklamada, söz konusu projenin hem büyüklüğüne hem de maliyetine dikkat çekilerek, konunun yeniden değerlendirilmesi talep edildi.

Geçtiğimiz mart ayında kamuoyu ile paylaşılan proje kapsamında yeni bir iç hatlar terminali inşa edilmesi ve iç ve dış hat operasyonunun tek çatı altında toplanması hedefleniyor.

Auckland Havalimanı - Yeni İç Hatlar Terminali
Auckland Havalimanı – Yeni İç Hatlar Terminali

5 – 6 yıl içinde tamamlanacağı ön görülen çalışmaların yaklaşık 4 milyar Yeni Zelanda Dolarına (NZD) mâl olması bekleniyor. (2,4 milyar USD)

Zaten tartışmaların çıktığı nokta da burası. Zira Auckland Havalimanı işletmecisi, projenin finansmanını büyük oranda, havayollarından yolcu başına tahsil ettiği vergiler sayesinde sağlamayı hedefliyor.

Qantas ve Air New Zealand ise buna itiraz ederek, yapılacak artışın yolculara yansıyacağını ve turizmin ve ticaretin bundan olumsuz etkileneceğini öne sürüyor.

Auckland Havalimanı
Auckland Havalimanı

Gelgelelim, havalimanı işletmecisi Temmuz 2022 – Haziran 2027 dönemini kapsayan yeni ücret tarifesini yayımladı bile.

Covid-19 krizinin etkisi dikkate alınarak ilk yılında zam yapılmayan dönem, 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere önemli fiyat artışlarını içeriyor.

Bu çerçevede;

  • iç hat jet uçuşlarında yolcu başına yapılan tahsilat 6,75 NZD’den 10,25 NZD’ye yükseltildi. Bu fiyat, dönemin son yılında 15,45 NZD’ye çıkarılacak ve 2022 – 2027 arasındaki beş yıllık ortalaması 11,85 NZD olacak.
  • Bölgesel havayolu uçuşlarında yolcu başı harç miktarı 4,40 NZD’den 7,10 NZD’ye çıkarılacak ve dönemin son yılında 10,70 NZD olacak.
  • dış hat uçuşlarında yolcu başı harç miktarı 23,40 NZD’den 32,80 NZD’ye yükseltilecek ve dönemin sonunda 46,10 NZD olacak.

Auckand Havalimanı işletmecisi, söz konusu harç fiyatlarının bölgedeki diğer emsal havalimanlarına nispeten son derece mâkûl olduğunu belirtiyor.

İşletmeci ayrıca, Temmuz 2027’ye kadar yaklaşık 5 milyar NZD tutarında yatırım yapacaklarını ve havayollarından toplanacak harcın bunun ancak yarısını karşılayacağını iddia ediyor.

22 farklı havayolunun, 37 destinasyona uçuş yaptığı Auckland Havalimanı’nda geçen mayıs ayında koltuk kapasitesi Covid-19 krizi öncesinin, dış hatlarda yüzde 91 ve iç hatlarda yüzde 89’una ulaşmıştı.