Auckland Havalimanı - Yeni İç Hatlar Terminali

Auckland Havalimanı’na Yeni Bir İç Hatlar Terminali Yapılacak

Yeni Zelanda’daki Auckland Havalimanı’na yeni bir iç hatlar terminali yapılacak.

İç ve dış hat operasyonunu tek çatı altına toplayacak plan, havalimanının açıldığı 1966 yılından bugüne dek gerçekleştirilen en büyük tadilat işi olacak.

12 adet körüğün yer alacağı yeni terminalin, 5 – 6 yıl içinde tamamlanması ve yaklaşık 4 milyar Yeni Zelanda dolarına (NZD) mâl olması bekleniyor. (2,4 milyar USD)

Zaten daha şimdiden projenin maliyetinin nasıl karşılanacağı tartışılmaya başlanmış bile.

Havalimanı yönetimi, iç hat yolcusu başına havayollarından tahsil edilen ödemenin sadece 7 NZD olduğunu ve bu ücretin, emsallerine göre çok düşük kaldığını iddia ediyor.

Temmuz 2022 – Haziran 2027 dönemini kapsayan havalimanı ücret tarifesinin, yeni iç hatlar terminali hesaba katılarak belirleneceği belirtiliyor. (Dönemin ilk yılında fiyatlara zam yapılmadı)

Auckland Havalimanı - Yeni İç Hatlar Terminali
Auckland Havalimanı – Yeni İç Hatlar Terminali

İşin ilginç yanı bu proje, Mayıs 2011’den beri gündemde.

On seneyi aşkın bu süre zarfında 21 farklı konsept tasarımı geliştirildiği ve Auckland Havalimanı’nı kullanan büyük havayollarıyla istişare edildiği belirtiliyor.

Covid-19 öncesi dönemde, Auckland Havalimanı yılda yaklaşık 10 milyon iç hat yolcusuna hizmet veriyordu. Havalimanını kullanan dış hat yolcusu ise 11 milyonu aşıyordu.

Hatırlanacağı üzere, geçen ocak ayında bölgeye yağan muazzam miktardaki yağmurun ardından Auckland Havalimanı’nı su basmış ve bir kaç gün boyunca uçuş yapılamamıştı.


Posted

in