ITA Airways

Lufthansa, ITA Airways’in Yüzde 41’ini Satın Alacak

Lufthansa, meşhur İtalyan havayolu şirketi Alitalia’nın yerine kurulan ITA Airways’in yüzde 41 oranındaki bölümünü satın alacak.

Sermaye artışı yöntemiyle yapılacak bu işlem için Lufthansa, 325 milyon Euro ödeyecek.

Şirket ayrıca, ilerleyen dönemde ITA’nın tamamını satın alma hakkını elde edecek.

İtalya Ekonomi Bakanlığı da 250 milyon Euro ile söz konusu sermaye artışına katkıda bulunacak.

ITA Airways böylece, çok markalı çok merkezli Lufthansa Group’un beşinci network taşıyıcı havayolu olacak.

Alitalia zamanından beridir SkyTeam ittifakına üye olan ITA Airways’in önümüzdeki dönemde Star Alliance’a geçmesi de sürpriz sayılmayacak.

Lufthansa ayrıca geçtiğimiz şubat ayında, İtalyan devlet demir yolları firması Ferrovie dello Stato Italiane ile de bir işbirliği anlaşması imzalamıştı.

Bilindiği üzere İtalya içi seyahatlerde hızlı tren sistemi son derece ciddi bir yere sahip ve kısa + uzun mesafeli seyahatlerde tren + uçak şeklindeki intermodal ulaştırma biçimi giderek yaygınlaşıyor.

ITA Airways
ITA Airways

İtalya pazarı Lufthansa Group için, üye havayollarının kendi iç hat pazarları ve ABD’nin ardından gelen en önemli üçüncü bölge.

Hem ticaret hem de tatil açısından dünyanın önde gelen ülkelerinden bir tanesi konumundaki İtalya, millî bir havayolu şirketi işletme konusunda yıllardır çektiği sıkıntılarla biliniyor.

Ülkenin en bilinen markalarından bir tanesi olan Alitalia, uzunca bir süre özelleştirilmeye çalışılmış, defalarca iflas etmiş, bir süre Etihad Airways’in kontrolüne girmiş ve en nihayetinde sektöre tamamen veda etmişti.

Alitalia‘nın yerine Kasım 2020’de kurulan ve bir devlet şirketi hüviyetini taşıyan ITA (Italia Trasporto Aereo S.p.A.), günümüz itibarıyla tamamı Airbus üretimi olan 66 uçaklık filosuyla yılda 10 milyon civarında yolcuya hizmet veriyor.

İtalya’nın başkenti Roma’yı hub olarak kullanan şirket, 21 adedi iç ve 43 adedi dış hat olmak üzere 64 noktaya sefer düzenliyor.