En Fazla Uçuş Yapılan Uzun Menzilli Hatlar

Yaz 2023 tarifesi döneminin ikinci ayını da geride bırakmak üzereyiz.

Sivil havacılık sektöründeki olumlu seyir devam ediyor.

Uluslararası uçuşlar için planlanan kapasite bu günlerde 2019’un aynı döneminin yüzde 10 kadar gerisinde olsa da önümüzdeki aylarda kriz öncesi seviyeyi aşması bekleniyor.

Uzun menzilli dış hatların üst sıralarındaki güçlü seyir özellikle dikkat çekiyor.

OAG’nin hazırladığı ve 2019 ve 2023’ün yaz tarifesi dönemlerini kıyaslayan tabloda bu durum açıkça görülüyor.

Altı saati aşan uçuşların uzun menzilli olarak değerlendirildiği tablonun ilk sırasında, New York JFK – Londra Heathrow (LHR) hattı bulunuyor.

JFK – LHR hattında planlanan uçuş sayısı, 2019’a göre yüzde 13,6 oranında artış kaydetmiş.

İkinci sıradaki Los Angeles (LAX) – LHR ve üçüncü Paris CDG – JFK hatlarındaki artış oranlarıysa sırasıyla yüzde 37 ve yüzde 45 gibi oldukça yüksek seviyelere ulaşmış.

Paris – JFK pazarında iki yeni havayolunun, Norse Atlantic ve JetBlue’nun oyuna girmesi, konumlarını savunmak isteyen mevcut havayolları Air France ve Delta Air Lines’ın uçuş sayısını artırmasına sebep olmuş.

Bu durum, uçuş sayısındaki sıra dışı artışı getirmiş. Bakalım bu önemli pazar, bu kadar kapasiteyi kaldırabilecek mi?

Benzer gelişme, LAX – LHR hattında da gözlemleniyor. Delta’nın girdiği bu hatta, mevcut taşıyıcılar American Airlines ve Virgin Atlantic, yeni rakiplerine uçuş sayılarını artırarak merhaba demiş.

Öte yandan, krizden çıkışta nispeten geriden gelen Çin’deki uzun menzilli hatların şimdilik geriden geldiği söylenebilir.

Miami – Milano Malpensa, Stockholm – Los Angeles ve Manchester – Las Vegas gibi hatlarda da uçuşların azaldığı veya tamamen durdurulduğu görülüyor.


Posted

in

Tags: