Çin’de Yolcu Sayısı Hızla Artıyor

Büyük ülkeler arasında Covid-19 tedbirlerini en son kaldıran Çin’de, havayoluyla seyahat edenlerin sayısı hızla artıyor.

Özellikle ülkenin üç büyük havayolu şirketi; Air China, China Eastern Airlines ve China Southern Airlines’ın dış hat yolcu sayılarında şubat ayında ciddi artış oranları kaydedildi.

Air_China_B747-4J6_B-2447_EDDS_01

Air China, ay boyunca 7,2 milyon yolcuya hizmet verdi.

Bu sayı, ocak ayına göre %7, geçen yılın şubat ayına göreyse %64 oranında artış anlamına geliyor.

Yine ocak ayına nispeten, dış hat yolcu sayısındaki artış oranı %40’ı buldu. İç hatlardaki artış ise %6 mertebesinde kaldı.

Comac C919 - Şanghay İlk İniş (9 Aralık 2022)

China Eastern, ay boyunca 7,8 milyon yolcuya hizmet verdi.

Bu sayı, ocak ayına göre %13, geçen yılın şubat ayına göreyse %39 oranında artış anlamına geliyor.

Yine ocak ayına nispeten, dış hat yolcu sayısındaki artış oranı %41’i buldu. İç hatlardaki artış ise %12,5 mertebesinde kaldı.

China Southern Airlines - Airbus A350
China Southern Airlines – Airbus A350

China Southern, ay boyunca 10,1 milyon yolcuya hizmet verdi.

Bu sayı, ocak ayına göre %7, geçen yılın şubat ayına göreyse %37 oranında artış anlamına geliyor.

Yine ocak ayına nispeten, dış hat yolcu sayısındaki artış oranı %58’i buldu. İç hatlardaki artış ise %6 mertebesinde kaldı.

Ocak – Şubat artış oranlarında, bu iki ay arasında üç gün fark bulunduğunu ve artış oranlarının aslında göründüğünden de yüksek olduğunu unutmamak gerekiyor.

Bununla birlikte, dış hat yolcu sayısının, toplam sayı içinde henüz hâlâ çok düşük bir paya sahip olduğunu da hatırlatalım.

Neticede Çin’de tam da beklendiği gibi, 8 Ocak 2023 tarihinde Covid-19 seyahat kısıtlamaların kaldırılmasının ardından dış hatlar odaklı büyüme trendine girilmiş oldu.


Posted

in