Dubai VertiPort - Vports

BAE, VertiPort Konusunda Bir Yönetmelik Yayımladı

Dikine iniş/kalkış yapan elektrikli hava araçlarının (eVTOL) geliştirilmesine yönelik çalışmalar dünyanın dört bir yanında devam ediyor.

eVTOL araçlarla ilgili en önemli eksiklik, bu konuyla ilgili resmî kuralların henüz tam anlamıyla belirlenmemiş olması.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), bu tür araçların inip kalkacağı ve Vertiport (Dikey Liman) adı verilen tesislere ilişkin bir yönetmelik yayımladı.

Dubai VertiPort - Vports
Dubai Vertiport – Vports

Yönetmelik, bir yandan dikey limanların tasarım ve işletme gereklerini belirlerken diğer yandan da eVTOL araçların verimli ve emniyetli bir biçimde faaliyet göstermesini amaçlıyor.

BAE Sivil Havacılık Kurumu, konuyla ilgili olarak Kanada merkezli Vports firmasıyla 40 milyon USD tutarında bir anlaşma imzaladı.

Mohammed Bin Rashid Aerospace Hub
Mohammed Bin Rashid Aerospace Hub

Vports, proje kapsamında, Dubai’deki Mohammed bin Rashid Aerospace Hub (MBRAH) adlı havacılık merkezinde bir entegrasyon tesisi inşa edecek.

2024 yılında faaliyete geçmesi hedeflenen tesiste eVTOL tipi araçların deneme uçuşları ve teknoloji geliştirme çalışmaları gerçekleştirilecek.

Dikey limanları ilk aşamada Dubai South, Jebel Ali, Abu Dhabi, Sharjah ve Ras Al-Khaimah’da kurulacak.

BAE bu sayede, eVTOL sektöründe öncü rol oynamak istiyor.

Öte yandan, Kanadalı firmanın 2045 yılı hedefi, dünya genelinde 1.500 adet dikey liman kurup işletiyor olmak.

FAA, Tanım Belirlemişti

Amerikan Federal Havacılık Dairesi de (FAA) bu yılın başlarında dikey limanlar konusunda bir mühendislik tasarım kılavuzu yayımlamıştı.

FAA bu belgede, Vertiport ve Vertistop tanımlaması yapmıştı.

Vertiport: Elektrikli, hidrojenli ve hibrit VTOL araçların iniş ve kalkışlarda kullanacağı ve gerekli bina ve tesislerin bulunacağı alan. Buralarda şarj, akaryakıt ikmali, teknik bakım ve onarım ve hangar noktaları bulanabilecek.

Vertistop: Elektrikli, hidrojenli ve hibrit VTOL araçların sadece iniş ve kalkış yapabileceği alanlar.


Posted

in