Lufthansa ve Air India

Lufthansa, Air India ile İşbirliğini Geliştirmek İstiyor

Alman havayolu Lufthansa, Air India ile olan işbirliklerini geliştirmek istiyor.

Lufthansa, Air India’nın Hindistanlı dev holding Tata tarafından satın alınmasından sonra gündeme gelen büyüme hikâyesinin bir parçası olmayı hedefliyor.

Geçen hafta bu konuda önemli bir gelişme yaşandı.

Lufthansa CEO’su Carsten Spohr Hindistan’a giderek, Tata Group CEO’su Natarajan Chandrasekaran ile bir görüşme yaptı.

Söz konusu görüşmeye, yeni dönemde Air India’nın %25 oranında hissedarı olan Singapore Airlines’ın CEO’su Goh Choon Phong da katıldı.

Lufthansa ve Air India
Lufthansa ve Air India

Carsten Spohr konuyla ilgili açıklamasında, Hindistan’ın ekonomik büyüklüğü ve nüfusunun yüksekliği ile dünya sivil havacılık sektörü pazarındaki yerinin orantılı olmadığına dikkat çekti.

Spohr’a göre Hindistan’ın havacılık sektöründe büyüme potansiyeli oldukça yüksek ve Lufthansa bu büyümede rol oynamak istiyor.

Konuya Air India özelinde bakılacak olursa, Hindistan’ın doğusunda Singapore Airlines ile yapılan işbirliğinin bir benzerinin batıda, Lufthansa veya o büyüklükte bir başka havayoluyla da gerçekleştirilmesi mantıklı görünüyor.

Muhtemel bir işbirliğinde, codeshare uçuşların yanı sıra eğitim ve teknik bakım konularının ön plana çıkması bekleniyor.

Carsten Spohr, önümüzdeki mart ayında Lufthansa’nın üst düzey bazı yöneticileriyle birlikte Hindistan’ı yeniden ziyaret etmeyi planlıyor.

Lufthansa, Air India ve Singapore Airlines arasında kurulacak bölgesel yapının, Körfez merkezli Emirates, Etihad ve Qatar Airways gibi havayollarına karşı da güçlü bir biçimde rekabet edebileceği belirtiliyor.

Özellikle Lufthansa’nın stratejik işbirliği yaptığı United Airlines’ın da tabloya dahil edilmesi halinde, bu yapının iyice güçleneceği âşikâr.

Hatırlancağı üzere Tata Group, 2021 yılının sonunda Air India’yı satın almış ve kapsamlı bir dönüşüm sürecini başlatmıştı.

Bundan iki hafta kadar önce çıkan bir haberde, Air India’nın 500 uçaklık devasa bir sipariş vereceği iddia edilmişti.


Posted

in