Fren sistemi arızalanan bir Ural Airlines uçağı, saatlerce pistte kalmıştı.

Rusya, Hindistan’dan Uçak Parçası İstedi

Rusya, Hindistan’dan uçak, otomobil ve tren yedek parçaları talep etti.

Ukrayna’ya saldırmasının ardından Batılı devletlerin yaptırımıyla karşı karşıya kalan Rusya’nın, kritik sektörlerin faaliyetinin devamı için bu parçalara acilen ihtiyacı olduğu belirtiliyor.

Basına yansıyan iddiada, Hindistan’a 500 parçalık bir listenin gönderildiği ama bunun ne kadarının ve hangi miktarda karşılanacağının henüz belli olmadığı söyleniyor.

Uçaklarda kullanılmak üzere 41 kalemlik bir liste hazırlandığı; bunların içinde özellikle iniş takımı bileşenleri, akaryakıt sistemleri, iletişim sistemleri, yangın söndürme ekipmanları, can yelekleri ve uçak tekerlekleri bulunduğuna dikkat çekiliyor.

Fren sistemi arızalanan bir Ural Airlines uçağı, saatlerce pistte kalmıştı.
Fren sistemi arızalanan bir Ural Airlines uçağı, saatlerce pistte kalmıştı.

Dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi Rusya’daki yolcu uçaklarının da çok büyük bölümü ABD ve Avrupa menşeli.

Ayrıca Rusya’nın kendi üretimi olan yerel markalarda kullanılan parçalarda da ABD ve Avrupa etkisini görmek mümkün.

Dolayısıyla ülkedeki 900’e yakın sayıdaki yolcu uçağının faal bir biçimde tutulabilmesi için yedek parça tedarikinin devamı şart.

Zira sadece arızalandıklarında değil, bazı parçalar belli bir kullanım süresine ulaştığında rutin olarak değiştirilmek zorunda.

Bu noktada ya Rusya’nın elindeki uçakların bir bölümünün yedek parça kaynağı olarak kullanılmak üzere parçalandığı veya Rus şirketlerin yetkisiz bir biçimde bazı parçaları ürettikleri düşünülüyor.

Her iki durumda da uçuş emniyeti ciddi bir risk arz ediyor.

Tekerleği patlayan bir Rus uçağı, saatlerde pistte kalmıştı.
Fren sistemi arızalanan bir Ural Airlines uçağı, saatlerce pistte kalmıştı.

2 Kasım 2022 tarihinde İrkutsk Havalimanı’nda meydana gelen bir olayda, Ural Airlines’a ait Airbus A320 tipi bir uçak, frenleri kilitli biçimde iniş yapınca tekerlekleri patlamış; uçak 12 saat boyunca pistten çekilmeyi beklemişti.

Daha önce, 25 Mayıs 2022 tarihinde meydana gelen bir başka olayda da parça sorunu ön plana çıkmıştı.

Belgrad – Moskova seferini yapmaya hazırlanan bir Air Serbia uçağında çıkan bir arızayı gidermek üzere bir parça değişimi gerekmişti.

YU-APH tescil kodlu Airbus A320 tipi uçak, söz konusu parçanın temin edilip sorunun halledilmesi için tam altı gün Moskova’da beklemek zorunda kalmıştı.

Hindistan’ın, Rusya’nın parça talebinin ne kadarını karşılayacağı ve bunun Rusya’ya ilaç olup olmayacağını zaman gösterecek.


Posted

in