Airbus A380_Malaysia Airlines

Malaysia Airlines, A380’lerini “Aktif Park” Halinde Tutmaya Devam Ediyor

Sektörün talihsiz şirketlerinden Malaysia Airlines, Airbus A380 tipi uçaklarını “aktif park” halinde tutmaya devam ediyor.

Filoda bulunan altı adet A380, Covid-19 krizinin patlak verdiği ilk günlerde uçuşlardan alınarak park edilmişti.

Bununla birlikte, iki buçuk seneye varan bu süre zarfında söz konusu uçakların düzenli bir biçimde uçurulduğu ve uzun dönemli park durumuna sokulmadığı anlaşılıyor.

Eldeki verilere göre bu uçaklar hemen hemen her üç ayda bir, Kuala Lumpur Havalimanı’ndan kalkarak 20 dakika kadar uçup yerlerine geri dönüyor.

Kısa süreli uçuşların yanı sıra motorların ve diğer bazı ana sistemlerin haftalık bakımdan geçtiğini de söylemek mümkün.

Malaysia Airlines filosundaki A380'ler, kısa süreli uçuşlar yapıyor.
Malaysia Airlines filosundaki A380’ler, kısa süreli uçuşlar yapıyor.

Bu sayede uçaklar, herhangi bir tâlip çıkması ihtimaline karşı hemen teslim edilebilir halde korunuyor.

Hatırlayacağınız üzere, Malaysia Airlines, geçen sene satışa çıkardığı Airbus A380 tipi uçaklarını satmayı başaramamıştı.

Uçaklar, Malaysia Airlines mülkiyetinde olduğundan, şirket yönetimi bunları mâkûl bir ücret karşılığında satarak gelir elde etmek istiyor.

Şirketin CEO’su Izham Ismail, bu yılın sonuna kadar A380’leri satmayı hedeflediklerini söylüyor.

Gelgelelim, A380’in sektör içindeki durumu düşünüldüğünde, bu aşamadan sonra satış işleminin pek de kolay olmayacağını tahmin etmek güç değil.

Ama kim bilir belki de bir sürpriz yaşanır ve kapasite ihtiyacı olan bir havayolu şirketi bu uçakları çok düşük bir fiyata satın alır.


Posted

in