Iran Air_Boeing 747_EP-IAB_Istanbul_2007_002

İran, Uçakların Teknik Bakımında Rusya’ya Yardım Edecek

Batı dünyasının yaptırımları konusunda son derece tecrübeli olan İran, Rusya’daki yolcu uçaklarına teknik bakım yardımı yapacak.

İran ile Rusya arasında geçen ay imzalanan mutabakat zaptına göre, Rusların elinde yolcu uçakları İran’daki tesislerde bakımdan geçirilecek.

Bunun yanı sıra İran, Rusya’ya yedek parça tedariki de sağlayacak.

Iran Air_Boeing 747_EP-IAB_Istanbul_2007_002
Iran Air’e ait bir Boeing 747, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda (Temmuz 2007)

Böylece Ukrayna’ya saldırmasının ardından Batı yaptırımlarına maruz kalan Rusya, elindeki yine Batı imalâtı yolcu uçaklarını uçurmaya devam etmenin bir yolunu bulmuş olacak.

Rusya’nın Airbus ve Boeing tipi uçaklarının teknik bakımlarını yapmakta zorlandığı, geçtiğimiz aylarda basına yansımıştı.

25 Mayıs 2022 tarihinde Belgrad – Moskova seferini yapan Air Serbia’ya ait Airbus A320 tipi bir uçak, dönüş seferi öncesinde yaşanan bir arıza sonrasında tam altı gün Moskova’da beklemek zorunda kalmıştı.

Ayrıca, Rusya’daki havacılık haberleri hakkında Telegram üzerinden paylaşım yapan Aviatorshina, bazı Rus havayollarının pilotlarına, pist uzunluğu yeterliyse frenlere çok yüklenmeden, daha ziyade trust reversal kullanarak yavaşlamalarını söylediğini iddia etmişti.

Rusya’nın bu şekilde daha ne kadar devam edebileceği ve yolcu uçaklarının ne kadarının uçar halde tutulabileceği merak konusu.