Londra Heathrow Havalimanı

Heathrow’da Havalimanı Vergisinde İndirim Yapıldı

Londra Heathrow Havalimanı’nda, havayollarından yolcu başına tahsil edilen ödemelere ilişkin tartışma yeniden alevlendi.

İngiltere Sivil Havacılık Kurumu (CAA), söz konusu ücretin 2026’nın sonuna kadar olan dönemi kapsayacak şekilde her yıl kademeli bir biçimde düşürülmesine karar verdi.

CAA, günümüzde ortalama £30,19 olan ücretin, beş yıllık sürenin sonunda £26,31’e ineceğini duyurdu.

Bu değişiklik, yine CAA’nin hesabına göre, İngiltere’deki enflasyon da hesaba katıldığında yıllık ortalama %6 oranında bir indirime denk gelecek.

İngiliz Havayolları Birliği (Airlines UK), gelişme hakkında bir açıklama yaparak, yolcu başına yapılan ödemelerde indirime gidilmesinden memnun olduklarını belirtti.

Airlines UK bununla birlikte, dünyanın en pahalı havalimanının Heathrow olduğuna dikkat çekerek söz konusu indirimin yetersiz kaldığının altını çizdi.

Heathrow Havalimanı İşletmesi ise açıklanan indirime karşı olduğunu ve bu gelişmenin, yolculara sunulan hizmetin kalitesinde düşüşe yol açacağını öne sürdü.

Heathrow Havalimanı İşletmesi, indirim yapılması bir tarafa, havayollarından yolcu başına tahsil edilen ücretin £41,95’e yükseltilmesini talep ediyordu.

Geçen Yıl Zam Yapılmıştı

Yukarıda da belirttiğim üzere Heathrow dünyanın en pahalı havalimanlarından bir tanesi.

Havalimanı işletmecisi, Covid-19 krizi sebebiyle uğradığı zararı çıkartmak için uzunca bir süre baskıda bulunmuş, krizinden önce £22 olan ücretin, £32 – £43 aralığına çıkarılması talebinde bulunmuştu.

Haberin duyulması üzerine başta British Airways ve Virgin Atlantic olmak üzere çok sayıda havayolu firması buna tepki göstermişti.

CAA, havayollarının itiraz etmesine rağmen, işletmecinin bu talebini kısmen kabul ederek, Heathrow’da yolcu başına ödenen ücreti £24,50 – £34,40 aralığına yükseltmişti.

Neticede böylece, çok kısa bir süre içerisinde, özellikle yolcu sayısındaki hızlı artış da göz önünde tutularak, ücretlerde indirime gidilmiş oldu.


Posted

in