Air France - KLM - CMA CGM

Denizcilik Devi CMA CGM, Air France’a Ortak Oluyor

Denizcilik devi CMA CGM, borç krizi yaşayan Air France – KLM firmasının %9 oranındaki hissesini satın almaya hazırlanıyor.

Yapılması planlanan işbirliğinin on yıl geçerli olması öngörülüyor.

Filodaki mevcut on adet kargo uçağının yanı sıra, sipariş verilen uçaklarla birlikte hava kargo kapasitelerinin birleştirilmesi planlanıyor.

On adet kargo uçağının altı tanesi Paris-Charles de Gaulle Havalimanı, dört tanesiyse Amsterdam Schiphol Havalimanı’nda konuşlandırılmış durumda.

Bunlara ilave olarak, bundan bir sene kadar önce kurulan CMA CGM Air Cargo‘nun dört adet ve Air France – KLM’in sekiz adet kargo uçağı da (sipariş aşamasında) önümüzdeki yıllarda işbirliğine dahil edilecek.

Ayrıca, Air France – KLM bünyesindeki yolcu uçaklarının kargo bölümleri de kullanılacak.

Yani taraflar, bu birliktelikten doğacak hava kargo kapasitesini ortaklaşa satacak.

Air France - KLM - CMA CGM
Air France – KLM – CMA CGM

Doğrusunu söylemek gerekirse, Covid-19 krizi döneminde havayolu şirketleri büyük zarar görürken, konteyner taşıyıcıları adeta rekor kârlara koştu.

Air France – KLM CEO’su Ben Smith yaptığı açıklamada anlaşmanın, havayolunun taşımacılıkta pozisyonunu güçlendirmek için kritik önemde bir adım olduğunu ve CMA CGM’in yatırım kararını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Kriz döneminde hayatta kalmak için Fransız ve Hollanda hükümetlerinden kredi alan havayolunun, bu işbirliği sayesinde borçlarını geri ödemesi için gerekli finansmanı elde edebileceği belirtiliyor.

Son olarak; CMA CGM’in geçtiğimiz yıllarda CEVA Logistics’i de bünyesine kattığını ekleyelim.