Kent İçi Hava Ulaşımında Sıra Bu Kez AirAsia’da

Kent içi hava ulaşımına yatırım yapan havayollarının arasına AirAsia da katıldı.

AirAsia, elektrikli hava taksi işletmeciliği konusunda, İrlandalı uçak kiralama firması Avolon ile iş birliğine gideceğini duyurdu.

AirAsia – Avolon ortaklığında, Vertical Aerospace firması tarafından üretilen ve VX4 adı verilen eVTOL tipi araçlar kullanılacak.

İlk aşamada 100 adet VX4 için bir mutabakat zaptı imzalandı.

Araçların yanı sıra, kent içi hava ulaşımına yönelik olarak Güneydoğu Asya’daki altyapı ihtiyaçları ve bir mobil uygulama için taraflar birlikte çalışacak.

Avolon, 500 Adet VX4 Siparişi Vermişti

İrlandalı uçak kiralama firması Avolon, 2021 yılının haziran ayında Vertical Aerospace firmasından tam 500 adet VX4 siparişi vermişti.

Bu sipariş, liste fiyatına göre 2 milyar USD tutarındaydı.

Avolon o günden bu yana havayolu şirketleriyle peş peşe anlaşmalar imzalayarak, satın alacağı hava araçlarını işletecek müşteriler buluyor.

Avolon önce, Brezilyalı GOL havayoluyla 250 adetlik bir anlaşma imzaladı.

Bunun hemen akabinde, Japon JAL ile yapılan işbirliği duyuruldu. Avolon – JAL ortaklığındaki araç sayısı ilk aşamada 50 kesin + 50 opsiyon olmak üzere 100 adet seviyesinde belirlendi.

Avolon son olarak AirAsia’yı da listesine ekleyerek en az 100 adet aracına daha bir müşteri buldu.

Şirket böylece, Vertical Aerospace’ten verdiği siparişin üzerinden daha bir yıl bile geçmeden, portföyündeki VX4’lerin %90’ı için anlaşmalar yapmış oldu.

VX4 adı verilen eVTOL tipi hava taksi aracı, dört yolcu ve bir pilot taşıyabiliyor ve saatte yaklaşık 360 km hızla, 180 km menzile kadar uçabiliyor.


Posted

in

, ,