Sesten Hızlı Yolcu Uçağının Üretileceği Yer Belli Oldu

Yeni nesil sesten hızlı yolcu uçağının (Overture) üretileceği yer belli oldu.

Boom Supersonic firması uçağını, ABD’nin North Carolina eyaletindeki Piedmont Triad Havalimanı’nda üreteceğini duyurdu.

Overture Superfactory adı verilen fabrikada son montaj hattının yanı sıra bir test merkezi ve bir de uçak teslim noktası yer alacak.

Yaklaşık 37.000 m² büyüklüğünde bir kullanım alanına sahip olacak tesisin tüm arazisinin büyüklüğü ise 250.000 m²’yi aşıyor.

İlk aşamada 2030 yılına kadar 1.750 yeni istihdam sağlanırken, takip eden iki yılda bu sayının 2.400’e çıkarılması hedefleniyor.

Overture Superfactory’nin eyalete, yirmi yıllık bir süre boyunca toplamda en az 32 milyar USD ekonomik katkıda bulunacağı hesaplanıyor.

Fabrikanın yerinin tespitinde havacılık sektörü tedarikçilerine ve yetişmiş iş gücüne ulaşımın kolaylığı önemli rol oynamış.

Bunun yanı sıra, tesisin Atlas Okyanusu’na olan yakınlığı, uçağın deneme uçuşlarının bölgede oturanları rahatsız etmeden yapılması açısından da ayrı bir rahatlık sağlayacak.

Fabrika inşaatının temeli bu yıl atılacak ve üretim 2024 yılında başlayacak.

Overture adlı yeni nesil sesten hızlı yolcu uçağının 2025’te fabrikadan çıkması ve 2026 yılında deneme uçuşlarına başladıktan sonra 2029’da resmen yolcu seferlerine başlaması planlanıyor.

Öte yandan, Boom firmasının idarî merkezi ise Denver’da (Colorado) kalmaya devam edecek.


Posted

in