Havalimanlarındaki Güneş Enerjisi Tesislerinin Sayısı Artıyor

Türkiye geçtiğimiz haftalarda Paris İklim Anlaşması’nı onayladı.

Paris Anlaşması’na ilişkin kanun teklifinin TBMM’de onaylanmasıyla birlikte, Türkiye’nin iklim politikasında yeni bir dönem başladı.

Sivil havacılık sektöründe bu çerçevede adım atan ilk şirket, Pegasus oldu.

Pegasus, Paris Anlaşması’nın, küresel ısınmanın 1,5 dereceyi geçmemesi hedefiyle uyumlu taahhütle, 2050’ye kadar net sıfır karbon seviyesine ulaşılmasını ve uçmanın sürdürülebilir kılınmasını amaçladığını duyurdu.

Havalimanlarındaki Güneş Enerjisi Tesislerinin Sayısı Artıyor

Ülkemizin sivil havacılık sektörü, çevre konusunda atılması gereken adımlar açısından henüz işin çok başında bulunuyor.

Öte yandan dünyanın bir çok yerinde, özellikle yenilenebilir enerji üretimi noktasında önemli projeler hayata geçiriliyor.

Bunların en başında, belki de uygulama açısından en kolay olanı, güneş enerjisinden elektrik üretimi geliyor.

Havayolu 101’de bir çok kez yer verdiğimiz güneş enerjisinden faydalanma konusunda özellikle havalimanı işletmelerinden yeni haberler geliyor.

Denver Havalimanı

Denver Havalimanı geçtiğimiz günlerde, iki yeni güneş enerjisi projesini başlattı.

İlk proje çerçevesindeki güneş panellerinin 2022’nin ilk çeyreğinde, ikinci set panellerin ise aynı yılın üçüncü çeyreğinde üretime geçmesi hedefleniyor.

18,5 MW üretim kapasitesine sahip olan tesis ortalamada, Denver şehrindeki 6.000 hanenin yıllık elektrik tüketimine eş miktarda üretim yapacak.

Denver Havalimanı – Güneş Panelleri

Denver Havalimanı, 2008 yılından bu yana güneş enerjisinden faydalanıyor.

Yeni projeyle birlikte, havalimanındaki güneş panellerinin yayıldığı alan, 600.000 m²’ye yaklaşacak.

Toplam üretim kapasitesi 34 MW’a ulaşırken, Denver bu bakımdan dünyanın en önde gelen havalimanlarından bir tanesi olacak.

Denver Havalimanı bu projede, Greenbacker Renewable Energy Company (GREC) adlı şirketle işbirliği yapıyor.

Çevreye duyarlı enerji üretimi sağlamasının yanı sıra, taraflar arasındaki anlaşma sayesinde havalimanı işletmesi 25 yıllık bir süre boyunca 3 milyon USD’den fazla tasarruf elde edecek.

Viyana Havalimanı

Viyana Havalimanı, Avusturya’nın en büyük güneş enerjisi üretim tesisinin yapımına başladı.

Tesisin yıllık üretimi 30 milyon kilowatt/saat seviyesine ulaşacak ve ortalamada Viyana’daki 7.000 hanenin yıllık elektrik tüketimine eş miktarda üretim yapacak.

Viyana Havalimanı – Güneş Panelleri

Bir başka deyişle, Viyana Havalimanı’nın yıllık elektrik ihtiyacının üçte biri güneş enerjisinden elde edilecek.

50.000’den fazla güneş panelinin bulunacağı ve 240.000 m² genişliğinde bir alana yayılacak tesis, 2022’nin bahar aylarında devreye girecek.

Türkiye’deki Havalimanlarındaki Güneş Enerjisi Kurulumu

Ülkemizdeki havalimanlarında yenilenebilir enerji tesisleri kurulumu konusunda şimdiye kadar pek bir yatırım yapılmış değil.

Özellikle güney bölgelerimizde bulunan; İzmir’den Hatay’a kadar olan hattaki havalimanlarımızda güneş enerjisinden etkin bir biçimde faydalanmak mümkün.

Bunların yanı sıra İstanbul’daki havalimanları, özellikle de yeni havalimanı, arazinin genişliği bakımından bu gibi yatırımlara son derece müsait.

Umarım çok hızlı bir biçimde, dünyanın dört bir yanında olduğu gibi bizim havalimanlarımızda da güneş enerjisi konusunda gerekli girişimler başlatılır.


Posted

in