Havacılık Öğrencisi Nasıl Olur?

İyi bir sivil havacılık öğrencisi nasıl olunur?

Öğrencinin isteği ve hazırlıklı oluşu gelir ilk etapta.

Ardından da havacılığa bakışı.

Çünkü kişi baktığı yönde ilerler. Kendini yetiştirmesi için daima yukarı bakmalı, öğrenmeye ve deneyim kazanmaya sabırla devam etmelidir.

Yukarı bakma işi mecaz ve yan anlamları kapsamaktadır tabi ki.

Öğrencinin özgüveni, bu işi yapabileceğine inancı, hedefleri, yeni bilgilerle ne yapacağı gibi şeyler sırasıyla devam eden diğer etaplardır.

Hangi bilgiyi miktar olarak ne kadar alacağı ve kimlerden alacağı önemlidir. Kurumları, eğitmenleri iyi seçmek lazımdır.

Bununla beraber, bir uçuş okuluna gitmek isteyen öğrencimizin genel görünüşü, imajı, beden dilini kullanma şekli, ses tonu, kurduğu cümleler, kendini ifade ediş tarzı gibi özellikler, okulun da öğrenci hakkında değerlendirme yapmasına etki eder.

Özellikle uçuş mürettebatında yer almak isteyen öğrenciye çok iş düşer.

Eğitim süresi boyunca öğrencinin anlatılan konuları ve örnek olayları zihninde hızlıca canlandırabilmesi ve kavrayışı, kendi dilini konuşma yeteneği ile İngilizce ifade becerisi kritiktir. Çünkü havacılığın dili İngilizcedir. Tabii dilin sade ve akıcı olması istenir.

Öte yandan, havacılık öğrencisinin soğukkanlılığı, strese dayanıklılığı, dikkatini uzun süre sürdürebilmesi (en az otuz dakika kesintisiz, çünkü normal süre yirmi dakikadır), hızlı ve doğru karar verebilmesi, kendini ve takım arkadaşlarını motive edebilmesi, arzu edilen müthiş kişilik özelliklerindendir.

Derslerin tam konsantrasyon ile dinlenmesi, güzel soru sorulabilmesi, yeni konuların öğrenilebilme becerisi, pilot adayları için elzemdir.

Doğal olarak eğitimlerin etkinlikleri de gerek sınavlarla gerek simülatörlerle gerekse canlandırmalarla ölçülür.  Tabii bu arada, öğrencinin de kendi kendini şöyle bir değerlendirmesi iyi olacaktır; iyi yetişiyor muyum, sorularımın cevaplarını alabiliyor muyum, ders planlamalarım nasıl gibi.

Adaylık başarılı bir şekilde sona erse de zihin her daim canlı tutulmalı, stres yumağının içinde kaybolmamalı, duygu kontrolü sağlanmalı, denge gözetilmeli ve mesleki gelişim sürdürülmelidir.

Yer görevinde bulunsalar dahi, tüm havacılar beden ve ruh sağlıklarına, beslenmelerine, ilişkilerine, kendilerine dikkat etmelidirler. Kısacası, I’M SAFE mottosunu meslek hayatları boyunca sürdürmelidirler.

(Illnes, Medical, Stress, Alcohol, Fatigue, Eating)


Posted

in