Türkiye, Yolculara Aşı veya PCR Testi Mecburiyeti Getiriyor

Toplu taşıma sistemleriyle seyahat edecek kişilerin Covid-19 aşısı yaptırmasını şart koşan ülkelerin arasına, sürpriz bir biçimde, Türkiye de katılıyor.

Türkiye, ülke içinde uçakla seyahat edecek tüm yolcuların aşılarının tam olmasını veya seyahat öncesinde PCR testi yaptırmasını mecbur tutacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün yaptığı bir açıklamada, “Uçak ve şehirler arası otobüs yolculuğu, konser, tiyatro ve sinema gibi insanların toplu olarak bulunduğu faaliyetler için de zorunlu PCR testi uygulamalarını devreye alacağız” şeklinde konuştu.

Gelgelelim, söz konusu uygulamanın ayrıntıları hakkında henüz bir bilgilendirme yapılmadı.

Kısıtlamalar ne zaman başlayacak, yolcuların aşı ve test bilgileri nasıl kontrol edilecek, uygulama Türkiye iç hatlarında seyahat eden yabancı ülke vatandaşlarını kapsayacak mı gibi sorular şimdilik yanıtsız.

Doğrusunu söylemem gerekirse, Türkiye iç hatlarında yapılan seyahatlerde böyle bir şart getirilmesini hiç beklemiyordum.

Zira her bir PCR testinin 250-300 TL civarında olduğu ülkemizde, Covid-19 aşısı tam olmayanların uçak veya otobüsle seyahatlerinin maliyeti ciddi oranda artacak.

Öte yandan, aşı yaptırmakta tereddüt eden kişilerin, bu kararla birlikte istemeye istemeye de olsa fikirlerini değiştirmeleri de söz konusu.

Bu arada, aşıların tamamlanması için en az üç hafta gibi bir süre gerektiğini düşünürsek, seyahat kısıtlamalarının başlaması için en erken Eylül ortasına kadar beklenmesi daha doğru olacaktır.

Aşı Şartı Yaygınlaşıyor

Son haftalarda dünyanın farklı noktalarından, Covid-19 aşısı yaptırmanın mecbur tutulmasına ilişkin haberler geliyor.

İlk olarak Endonezya, Java ve Bali adalarına/dan olan seyahatlerde yolculardan negatif test sonucu ve en azından bir doz aşı yaptırdıklarına dair belge istemeye başlamıştı.

Daha sonra Pakistan, iç hat uçak seferleriyle seyahat edecek yolcuların Covid-19 aşısı yaptırmış olmasını mecburi hale getirmişti.

ABD, ülkeye girecek tüm yabancıların Covid-19 aşısı yaptırmış olmalarını mecburi hale getirmeye yönelik çalışmalara başlamıştı.

Nihayet Kanada, en geç Ekim sonundan itibaren, toplu taşıma sistemleriyle seyahat edecek kişilerin Covid-19 aşısı yaptırmasını şart koşan ülkelerin arasına katılmıştı.


Posted

in

,