Almanya, ABD’nin Seyahat Kısıtlamalarını Gevşetmesini İstiyor

Almanya, ABD’nin Covid-19 salgını sebebiyle bir buçuk seneye yakın bir süredir uyguladığı seyahat kısıtlamalarını gevşetmesini talep etti.

Almanya başbakanı Angela Merkel, bu konudaki talebini 15 Temmuz günü Beyaz Saray’da yaptığı görüşmede ABD başkanı Joe Biden’a bizzat iletti.

Merkel, devam eden seyahat kısıtlamalarının Alman sermayesine zarar verdiğini özellikle belirtti.

Bir başka Alman yetkili, ABD’de yatırımları bulunan Alman şirketlerinin yaklaşık 900 bin Amerikalıyı istihdam ettiğini ama gerekli durumlarda ülke dışından bir mühendisi dahi gönderemediğini ve bu yüzden bazı tesislerin rutin bakımlarının bile yapılamadığını vurguladı.

Almanya bu yüzden, ABD ile Schengen Bölgesi arasındaki seyahat kurallarının bir an önce eşit hale getirilmesini istedi.

Joe Biden, Merkel’e, bu konuyla yakından ilgileneceğini söylese de aradan geçen iki hafta boyunca bu konuda bir gelişme yaşanmadı.

Covid-19 salgını sebebiyle çok ciddi sayıda kayıp veren ABD, sınırlarını korumada son derece hassas davranıyor.

Aşılama kampanyasında büyük bir hızla hedeflerini bir bir yakalayan Biden yönetimi, uluslararası seyahat kurallarının gevşetilmesi noktasında aceleci davranmıyor.

Avrupa Birliği 18 Haziran, İngiltere 2 Ağustos ve Kanada 9 Ağustos‘tan itibaren ABD çıkışlı yolculara karantina uygulamasını kaldırarak belli şartlar çerçevesinde sınırlarını açmıştı.

Eldeki son verilere göre ABD’de her bir milyon kişide yaklaşık 1.300 Covid vakası görünürken, Almanya’da bu sayı sadece 140.

Bakalım Biden yönetimi, ABD’nin en yakın müttefiklerinden gelen baskıya daha ne kadar direnecek?