Southwest Airlines_Flight Experience_Baltimore-Boston_Oct 2015_003

Ülkelere Göre İç Hat Pazar Payları

Ülkelerin iç hat pazarlarının büyüklüğü, havayolu şirketlerinin krizden çıkış sürecinde etkili rol oynamaya devam ediyor.

Çok sayıda ve sık sık değişen kural ve kısıtlamalarla adeta esir alınmış durumdaki uluslararası uçuşlardan farklı olarak, iç hatlarda serbestçe seyahat etmek mümkün.

IATA’nın hazırladığı bir grafikte, 2019 verisine göre ülkelerin iç hat pazar paylarıyla (en büyük ilk 30 ülke), Covid-19 aşılama oranları (7 Haziran 2021 itibarıyla) birleştirilmiş.

Grafiğin X ekseninde, kişi başına düşen aşı dozu oranı; Y eksenindeyse iç hat pazarının toplam içindeki oranı bulunuyor.

BAE ve İngiltere, ele alınan ülkeler arasında uygulanan doz bakımından lider konumda.

Bununla birlikte, BAE ve İngiltere iç hat bakımından oldukça fakir ülkeler.

Öte tarafta ABD, hem kişi başına düşen Covid-19 doz miktarı hem de iç hat pazarının nispeten büyüklüğü açılarından bir hayli iyi bir konumda bulunuyor.

Grafikteki Avrupa Birliği ülkelerinin de genel olarak aşılama konusunda yüzde 50’yi geçtiği ama iç hat pazarlarının, havayollarına rahat bir nefes almalarını sağlamaktan uzak kaldığı da söylenebilir.

Çin dışındaki Asya ülkeleri de aşılama kampanyasının yavaş temposundan mustarip.

Özellikle Endonezya, Malezya, Tayland, Filipinler gibi ekonomilerinde turizmin önemli rol oynadığı ülkelerin böylesine geride kalması olumsuz anlamda dikkat çekiyor.

Türkiye ise şu an için çok dengeli bir noktada bulunuyor. Aşılama verisinin üç hafta öncesine ait olduğunu hesaba katarsak, ülkemizin grafikteki yerinin biraz daha ortalara doğru kaydığını düşünebiliriz.


Posted

in

Tags: